× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

85 de misiuni ale pompierilor teleormăneni în ultimele trei zile

Infoexpres TV • 25-09-2023, 20:00:22 • 121 vizualizari
 

În ultimele trei zile, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 85 de evenimente.

Din numărul total de intervenții, 66 au fost ale paramedicilor SMURD pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, două accidente rutiere produse pe E70, între localitățile Bujoreni și Prunaru, și pe DJ546, pe raza localității Plopii Slăvitești, 16 incendii, dintre care unul izbucnit la o anexă gospodărească din localitatea Sericu, un incediu produs la un autoturism în municipiul Alexandria și 14 incendii de vegetație uscată, miriște și resturi menajere și o misiune în sprijinul SAJ Teleorman, pentru preluarea unei persoane cu probleme de sănătate.

Sâmbătă dimineață, în jurul orei 07.40, pompierii militari din cadrul Detașamentului Videle au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Sericu (comuna Blejești), care amenința să se extindă la o casă de locuit din imediata apropiere. Ajunși la locul evenimentului cu două autospeciale de stingere, o autocisternă și o ambulanță SMURD, salvatorii au constatat că focul se manifesta generalizat, cu flacără deschisă, la două anexe gospodărești, pe o suprafață de aproximativ 80 de mp, aflate în vecinătatea mai multor construcții. Echipajele de intervenție au reușit să localizeze rapid incendiul, în limitele găsite, evitând astfel producerea altor pagube materiale sau a locuinței. Flăcările au fost stinse în totalitate după aproape două ore, misiunea fiind îngreunată de cantitatea mare de materiale combustibile depozitate în cele două magazii, care erau realizate din lemn și paiantă, învelite cu plăci de azbociment, precum și de riscul producerii unor explozii la buteliile găsite în interior. Valoarea bunurilor distruse a fost estimată la suma de 25000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 150000 de lei.

Din primele cercetări efectuate, a reieșit că evenimentul s-a produs din cauza unei scurtcircuit electric.

Pentru prevenirea unor evenimente asemănătoare, pompierii vă recomandă:

-efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice;

-nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;

-la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

-verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

-nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;

-nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent;

-instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului.

14 incendii de vegetație uscată în ultimele trei zile

În perioada de referință, echipajele de intervenție ale ISU Teleorman au acționat pentru stingerea a 14 de incendii de vegetație uscată, miriște și resturi menajere, deoarece ele puneau în pericol viața oamenilor, bunurile materiale ale acestora, pădurile sau culturile agricole din imediata apropiere.

Dintre misiunile cele mai dificile, menționăm intervenția de azi-noapte, pe raza localității Ștorobăneasa, în jurul orei 01.34, când pompierii militari au fost solicitați să acționeze pentru stingerea unui incendiu care se manifesta la vegetația uscată de pe o miriște, pe o suprafață de cca. 30 de hectare. Aproape două ore a durat intervenția pompierilor pentru a stinge toate focarele de incendiu. Cauza probabilă a acestui eveniment a fost focul deschis folosit pentru distrugerea vegetației uscate.

Tot azi-noapte, în jurul orei 22.00, pe raza localității Văceni, a izbucnit un incendiu la vegetația uscată de pe o suprafață de cca. 8 hectare (mărăciniș și lăstăriș). Pentru localizarea și lichidarea acestuia, înainte de a se propaga la culturile agricole din imediata apropiere, a fost nevoie de intervenția pompierilor militari de la Punctul de lucru Drăgănești Vlașca, cu ajutorul unei autospeciale de lucru cu apă și spumă. După aproximativ o oră și jumătate, flăcările au fost stinse în limitele găsite. Cauza probabilă a acestui eveniment a fost o țigară nestinsă, aruncată la întâmplare, în vegetația uscată de pe marginea drumului.

Având în vedere numărul mare al incendiilor de vegetație uscată, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este INTERZIS.

Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Infoexpres TV » Articole Infoexpres TV »
 
Misiuni Pompierilor Teleormăneni Ultimele