× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Activitatea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Teleorman în anul 2024

Informatia de Teleorman • 24-12-2024, 14:00:51 • 66 vizualizari
 

Politica de protecţie a mediului este o componentă esenţială a dezvoltării durabile și în acest context, Agenția pentru Protecția Mediului Teleorman acţionează pentru adaptarea şi dezvoltarea cadrului instituţional şi organizatoric în vederea îndeplinirii cerinţelor naţionale şi a alinierii la legislaţia europeană.

Agenţia pentru Protecţia Mediului îşi indeplineşte misiunea prin exercitarea unor atribuţii de tipul: planificarea strategică de mediu; monitorizarea factorilor de mediu (Planul Județean pentru Gestionarea Deșeurilor, Planul de Menținere a Calității Aerului, Planul Local de Acțiuni pentru Mediu); autorizarea activităţilor cu impact asupra mediului; implementarea legislaţiei şi politicilor de mediu la nivel naţional şi local; raportarea către Agenţia Națională pentru Protecția Mediului, pe următoarele domenii: calitatea aerului, arii protejate, gestiunea deșeurilor, substanțe chimice periculoase și contaminarea solului.

Ȋn activitatea desfășurată APM Teleorman asigură implementarea procedurilor de reglementare a planurilor/programelor/proiectelor/activităţilor, a prevederilor legislaţiei de mediu și a Directivelor europene.

Anumite proiecte, publice sau private, care ar putea avea efecte semnificative asupra mediului, fac obiectul unei evaluări a impactului asupra mediului, iar posibilele consecințe se iau în considerare înainte de aprobarea sau autorizarea unui proiect, în vederea asigurării unui nivel sporit de protecție a mediului.

Până la data prezentei, APM Teleorman a emis un număr de 284 Decizii ale Etapei de încadrare și 10 Acorduri de mediu. Prin actele de reglementare emise au fost vizate spre aprobare proiecte de infrastructură (modernizări de drumuri, extinderi ale sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, investiții în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, înființare trupuri de pădure, centre de colectare deșeuri prin aport voluntar), dar și proiecte de dezvoltare a unităților/zonelor industriale cât și de dezvoltare urbană.

Unul din proiectele majore reglementate de către APM Teleorman a vizat închiderea haldelor de cenușă de pirită, acesta făcând obiectul Cauzei C-301/17 ce a declanșat procedura de Infrigement a României.

De asemenea au fost emise un număr de 260 de Autorizații de mediu și Autorizații de mediu revizuite, în scopul desfășurării activităților: captarea, tratarea și distribuția apei, colectarea și tratarea apelor uzate, activităţi auxiliare pentru producţia vegetală, întreținerea și repararea autovehiculelor, fabricarea altor articole din lemn, fabricarea articolelor din plută, paie și alte materiale vegetale împletite, colectarea și eliminarea deșeurilor, producția de energie electrică, prelucrarea și conservarea cărnii, fabricarea produselor din carne, comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate, creșterea păsărilor, fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor, extracția nisipului și pietrișului, extracția argilei și caolinului, fabricarea produselor din beton pentru constructii; fabricarea betonului, extracția petrolului brut și gazelor naturale.

Pentru pregătirea și adoptarea anumitor Planuri și Programe în scopul promovării dezvoltării durabile, APM Teleorman a avizat o serie de Planuri Urbanistice Zonale, Planurile Urbanistice Generale ale municipiului Alexandria și orașului Videle și a revizuit Amenajamentele silvice în conformitate cu noile prevederi legislative.

Operatorii care desfășoară anumite activități profesionale, ce implică transportul de deșeuri periculoase, trebuie să ia măsuri preventive în cazul unei amenințări iminente la adresa mediului. Astfel, în anul 2024 în cadrul Compartimentului Calitatea Factorilor de Mediu au fost emise un număr de 71 aprobări de transport de deșeuri periculoase. Aceste deșeuri au provenit din industria petrolieră.

Agenția pentru Protecția Mediului Teleorman monitorizează permanent calitatea aerului prin staţiile automate ce fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA):

  • staţia TR-1 situată în Alexandria, poluanţii monitorizaţi: NO, NOx, NO2, O3 și măsurări medii zilnice la poluantul particule în suspensie – fracțiunea PM10;
  • staţia TR-2 situată în Turnu Magurele, poluanţii monitorizaţi: NO, NOx, NO2;
  • staţia TR-3 situată în Turnu Magurele, poluanţii monitorizaţi: SO2;
  • stația TR-4 situată în Turnu Magurele nu a funcționat;
  • la stația TR-5 amplasată în Zimnicea, poluanţii monitorizaţi: NO, NOx, NO2, CO, H2

Începând cu luna octombrie 2024 au fost implementate la nivelul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor contracte de servicii pentru prestarea operațiilor de întreținere preventivă și corectivă la echipamentele din stațiile automate de monitorizare a calității aerului din județul Teleorman.

Zilnic este întocmit un buletin informativ privind calitatea aerului înconjurător în judeţul Teleorman, iar lunar un raport privind evoluţia indicelui general de calitate a aerului înconjurător în judeţul Teleorman pentru luna anterioară. Ambele sunt puse la dispoziția publicului, prin afişarea pe site-ul APM Teleorman și pagina de Facebook a instituției.

În cursul anului 2024, la staţiile automate de monitorizare a calităţii aerului nu s-au  înregistrat depășiri ale valorilor limită, conform Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător cu completările și modificările ulterioare.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a furnizat Agenției pentru Protectia Mediului Teleorman un autolaborator echipat cu aparatură de monitorizare a calității aerului. Pentru această achiziție s-a avut în vedere îmbunătățirea capacității de intervenție în cazul unor episoade de poluare și de măsurare a concentrațiilor de poluanți din aerul înconjurător în zonele neacoperite de stațiile automate de monitorizare a calității aerului și de unde se primesc în mod frecvent sesizări cu privire la calitatea aerului.

Autolaboratorul este dotat cu echipamente automate de măsurare a poluanților (CO, S02, H2S, CS, NO, N0x, N02, NH3, PM10, BTEX (benzen, toluen, o-xilen, m-xilen, p-xilen, etilbenzen), echipamente pentru monitorizarea parametrilor meteorologici, sisteme de transmitere a datelor, inclusiv aplicație software pentru colectarea, prelucrarea și transmiterea datelor specifice RNMCA.

Începând cu data de 04.12.2024 autolaboratorul este utilizat pentru monitorizarea calității aerului  în orașul Roșiori de Vede.

În cadrul Serviciului Monitorizare și Laboratoare funcționează Staţia de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului Zimnicea ce derulează un program standard de prelevare şi măsurare a radioactivităţii mediului de 11 ore/zi. Valorile măsurate în anul 2024 s-au încadrat în limitele fondului natural.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman promovează educaţia ecologică prin acţiuni dedicate evenimentelor ecologice pentru creşterea gradului de conştientizare în rândul populaţiei şi a agenţilor economici privind importanţa problematicii protecţiei mediului. În anul 2024 au fost organizate 23 de activități de educație ecologică în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Județean Teleorman.

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Informatia de Teleorman » Articole Informatia de Teleorman »
 
Activitatea Agenţiei Pentru Protecţia Mediului Teleorman