× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Activitatea APM Teleorman

Ziarul Mara • 18-12-2024, 10:00:25 • 28 vizualizari
 

Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman are regimul serviciilor publice deconcentrate şi este o instituţie publică finanţată integral de la bugetul de stat, cu personalitate juridică, subordonată Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi care îşi exercită atribuţiile şi competenţele în conformitate cu noile prevederi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005, privind protecţia mediului, aprobată, modificată şi completată prin Legea nr. 265 din 29/06/2006.

În luna noiembrie 2024, APM Teleorman a asigurat, prin serviciile și compartimentele de specialitate, îndeplinirea obiectivelor privind implementarea legislației în domeniul protecţiei mediului, la nivelul judeţului Teleorman, astfel:

  1. SERVICIUL AVIZE, ACORDURI, AUTORIZAŢII
  • Emitere acte de reglementare pentru proiecte publice/private şi activităţi cu impact semnificativ asupra mediului: Autorizaţii de mediu (AM) fără bilanţ de mediu– 17; Autorizaţii de mediu revizuite- 3; Transfer autorizație de mediu- 1; Decizii de aplicare a vizei anuale pentru autorizaţii de mediu- 94; Clasări- 56; Decizia etapei de încadrare– 12; Avize de mediu pentru stabilirea obligaţiilor de mediu– 1; Avize de mediu pentru planuri şi programe– 1
  • Şedinţe Comisie de Analiză Tehnică – nr. 3
  • Dezbateri publice nr. 5
  • Comitet Special constituit pentru Planuri şi Programe – nr. 1
  1. COMPARTIMENTUL CALITATEA FACTORILOR DE MEDIU
  • Participare la derularea proceduri de emitere a actelor de reglementare conform Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului: 75 puncte de vedere pentru proiecte/planuri pentru care nu a fost demarată procedura de evaluare adecvată; 2 puncte de vedere pentru proiecte/planuri pentru care a fost demarată procedura de evaluare adecvată; 1 punct de vedere pentru activităţi care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate de interes comunitar.
  • Tot în cadrul Compartimentului Calitatea Factorilor de Mediu, în luna noiembrie, a avut loc: verificarea raportărilor lunare privind gestiunea deşeurilor şi chimicalelor; inventarierea operatorilor economici din jud. Teleorman utilizatori, producători, importatori de substanțe și/sau preparate chimice periculoase pentru anul 2022 şi introducerea datelor în SIM; verificarea datelor transmise de operatorii economici cu privire la Ancheta statistică pentru anul 2023, Colectarea, verificarea şi procesarea datelor în aplicaţia SIM referitor la raportarea datelor privind VSU din categoriile M 1 si N 1  pentru anul 2022; colectarea, verificarea şi procesarea datelor în aplicaţia SIM referitoare la gestionarea ambalajelor și deșeurilor de ambalaje pentru anul 2023.
  1. SERVICIUL MONITORIZARE ŞI LABORATOARE
  • Monitorizarea permanentă a calităţii aerului prin staţiile automate ce fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului: staţia TR-1 situată în Alexandria: 2849 măsurări medii orare la poluanţii atmosferici: NO, NOx, NO2, O3  si 30 măsurări medii zilnice la poluantul particule în suspensie – fracțiunea PM10; staţia TR-2 situată în Turnu Magurele: 2043 măsurări medii orare la poluanţii atmosferici: NO, NOx, NO2; staţia TR-3 situată în Turnu Magurele: 661 măsurări medii orare la poluatul atmosferic SO2; stația TR-4 nu a funcționat; la stația TR-5 amplasată în Zimnicea: 3489 măsurări medii orare la poluanţii atmosferici: NO, NOx, NO2, CO, H2S.
  • Asigurarea punerii la dispoziţia  publicului a informaţiilor privind calitatea aerului înconjurător, la nivelul judeţului Teleorman, pe baza datelor furnizate de staţiile automate ce fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului: În cursul lunii noiembrie 2024, la staţiile automate de monitorizare a calităţii aerului nu s-au  înregistrat depășiri ale valorilor limită, conform Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător cu completările și modificările ulterioare; La stația TR-5 Zimnicea s-a depășit valoarea limită orară pentru hidrogenul sulfurat. Valoarea limită orară este de 5 μg/m3 și a fost stabilită de acord comun între România şi Bulgaria pentru zona de graniţă,  în context transfrontalier. Deoarece sursa  potențială a emisiilor de hidrogen sulfurat se află la Sviştov, în Bulgaria (oraşul opus localităţii Zimnicea), a fost înștiințat Inspectoratul Regional al Mediului și Apei Veliko Tarnovo, de înregistrarea depășirilor valorilor limită, pentru a lua măsuri de reducere a emisiilor de hidrogen sulfurat. În cursul lunii noiembrie au fost transmise 7 informari; Validarea datelor privind calitatea aerului înconjurător furnizate de staţiile automate ce fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului; Întocmirea, zilnic,în vederea afişării pe site-ul APM Teleorman, a unui buletin informativ privind calitatea aerului înconjurător în judeţul Teleorman; Întocmirea, în vederea afişării pe site-ul APM Teleorman, a unui raport lunar privind evoluţia indicelui general de calitate a aerului înconjurător în judeţul Teleorman pentru luna anterioară.
  • Pulberi sedimentabile: 7 determinări pentru pulberile sedimentabile prelevate în localităţile urbane Alexandria, Turnu Măgurele şi Zimnicea (probe medii lunare). Concentraţia maximă admisibilă (17g/m2*lună), în conformitate cu prevederile STAS 12574/87, nu a fost depăşită.
  • Precipitaţii: În cursul lunii noiembrie s-au efectuat 7 analize fizico-chimice la 3 probe de apă provenită din precipitaţii, prelevată în punctul de control “sediul APM” din Alexandria. Indicatorii analizaţi: pH, conductivitate electrică, aciditate/alcalinitate. Se constată că precipitaţiile s-au caracterizat, în general, prin pH neutru si conţinut ionic total redus (conductivitate <100 μS/cm). Acest fapt marchează influenţa surselor de poluare aflate la distanţe mari sau medii faţă de punctul de măsurare.
  • Staţia de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului Zimnicea derulează un program standard de prelevare şi măsurare a radioactivităţii mediului de 11 ore/zi, în conformitate cu prevederile Ordinului MMP nr. 1978/2010.

În luna noiembrie 2024 s-au efectuat 1215 măsurări, din care:

  • Supravegherea radioactivităţii mediului prin analize manuale: 495 măsurări: aerosoli atmosferici, depuneri atmosferice:umede/uscate, apă brută (Dunăre), apă freatică (fântână), vegetatie, sol necultivat, fond natural, factor de stabilitate, factor de etalonare.
  • Staţia automată situată în Zimnicea: 720 măsurări orare ale debitului de doză gamma absorbită în aer.
  • Debitele doza gamma sunt masurate de detectorul DR1 al statiei automate doza gamma in aer.

Valorile măsurate s-au încadrat în limitele fondului natural.

  • Prestări de servicii  în activitatea de laborator şi realizarea de venituri: APM Teleorman efectuează, la solicitarea operatorilor economici, prelevări/măsurări/analize pentru terţi în conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Mediului nr. 890/2009 pentru modificarea unor acte normative care instituie tarife în domeniul protecţiei mediului.

În luna noiembrie s-a efectuat o analiză la solicitarea unui agent economic, pentru factorul de mediu zgomot.

  1. COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE ŞI TEHNOLOGIA INFORMAŢIEI
  • Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman a îndeplinit atribuțiile ce decurg din prevederile O.G. nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor şi aplicarea prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public: Gestionarea regimului petiţiilor/ sesizărilor/ reclamaţiilor şi actualizarea registrului de evidenţă – nr. 1; Înregistrarea cererilor de informaţii de interes public în registrul cu cereri de informaţii şi formularea răspunsului către solicitant– nr. 1.

Cornelia RĂDULESCU

Despre autor

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Activitatea Teleorman