× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Activitatea APM Teleorman

Ziarul Mara • 11-01-2025, 10:00:25 • 11 vizualizari
 
Agenția pentru Protecția Mediului Teleorman monitorizează permanent calitatea aerului prin staţiile automate ce fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA).
Acestea sunt: staţia TR-1 situată în Alexandria, poluanţii monitorizaţi: NO, NOx, NO2, O3 și măsurări medii zilnice la poluantul particule în suspensie – fracțiunea PM10; staţia TR-2 situată în Turnu Magurele, poluanţii monitorizaţi: NO, NOx, NO2; staţia TR-3 situată în Turnu Magurele, poluanţii monitorizaţi: SO2; stația TR-4 situată în Turnu Magurele nu a funcționat; la stația TR-5 amplasată în Zimnicea, poluanţii monitorizaţi: NO, NOx, NO2, CO, H2S.
Începând cu luna octombrie 2024 au fost implementate la nivelul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor contracte de servicii pentru prestarea operațiilor de întreținere preventivă și corectivă la echipamentele din stațiile automate de monitorizare a calității aerului din județul Teleorman.
Zilnic este întocmit un buletin informativ privind calitatea aerului înconjurător în judeţul Teleorman, iar lunar un raport privind evoluţia indicelui general de calitate a aerului înconjurător în judeţul Teleorman pentru luna anterioară. Ambele sunt puse la dispoziția publicului, prin afişarea pe site-ul APM Teleorman și pagina de Facebook a instituției.
În cursul anului 2024, la staţiile automate de monitorizare a calităţii aerului nu s-au înregistrat depășiri ale valorilor limită, conform Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător cu completările și modificările ulterioare.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a furnizat Agenției pentru Protectia Mediului Teleorman un autolaborator echipat cu aparatură de monitorizare a calității aerului. Pentru această achiziție s-a avut în vedere îmbunătățirea capacității de intervenție în cazul unor episoade de poluare și de măsurare a concentrațiilor de poluanți din aerul înconjurător în zonele neacoperite de stațiile automate de monitorizare a calității aerului și de unde se primesc în mod frecvent sesizări cu privire la calitatea aerului.
Autolaboratorul este dotat cu echipamente automate de măsurare a poluanților (CO, S02, H2S, CS, NO, N0x, N02, NH3, PM10, BTEX (benzen, toluen, o-xilen, m-xilen, p-xilen, etilbenzen), echipamente pentru monitorizarea parametrilor meteorologici, sisteme de transmitere a datelor, inclusiv aplicație software pentru colectarea, prelucrarea și transmiterea datelor specifice RNMCA.
Începând cu data de 4 decembrie 2024 autolaboratorul este utilizat pentru monitorizarea calității aerului în orașul Roșiori de Vede.
În cadrul Serviciului Monitorizare și Laboratoare funcționează Staţia de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului Zimnicea, care derulează un program standard de prelevare şi măsurare a radioactivităţii mediului de 11 ore/zi. Valorile măsurate în anul 2024 s-au încadrat în limitele fondului natural.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman promovează educaţia ecologică prin acţiuni dedicate evenimentelor ecologice pentru creşterea gradului de conştientizare în rândul populaţiei şi a agenţilor economici privind importanţa problematicii protecţiei mediului. În anul 2024 au fost organizate 23 de activități de educație ecologică în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Județean Teleorman.
Cornelia RĂDULESCU

Despre autor

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Activitatea Teleorman