Agenția pentru Protecția Mediului Teleorman monitorizează permanent calitatea aerului prin staţiile automate ce fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA).
Acestea sunt: staţia TR-1 situată în Alexandria, poluanţii monitorizaţi: NO, NOx, NO2, O3 și măsurări medii zilnice la poluantul particule în suspensie – fracțiunea PM10; staţia TR-2 situată în Turnu Magurele, poluanţii monitorizaţi: NO, NOx, NO2; staţia TR-3 situată în Turnu Magurele, poluanţii monitorizaţi: SO2; stația TR-4 situată în Turnu Magurele nu a funcționat; la stația TR-5 amplasată în Zimnicea, poluanţii monitorizaţi: NO, NOx, NO2, CO, H2S.
Începând cu luna octombrie 2024 au fost implementat
e la nivelul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor contracte de servicii pentru prestarea operațiilor de întreținere preventivă și corectivă la echipamentele din stațiile automate de monitorizare a calității aerului din județul Teleorman.
Zilnic este întocmit un buletin informativ privind calitatea aerului înconjurător în judeţul Teleorman, iar lunar un raport privind evoluţia indicelui general de calitate a aerului înconjurător în judeţul Teleorman pentru luna anterioară. Ambele sunt puse la dispoziția publicului, prin afişarea pe site-ul APM Teleorman și pagina de Facebook a instituției.
În cursul anului 2024, la staţiile automate de monitorizare a calităţii aerului nu s-au înregistrat depășiri ale valorilor limită, conform Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător cu completările și modificările ulterioare.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a furnizat Agenției pentru Protectia Mediului Teleorman un autolaborator echipat cu aparatură de monitorizare a calității aerului. Pentru această achiziție s-a avut în vedere îmbunătățirea capacității de intervenție în cazul unor episoade de poluare și de măsurare a concentrațiilor de poluanți din aerul înconjurător în zonele neacoperite de stațiile automate de monitorizare a calității aerului și de unde se primesc în mod frecvent sesizări cu privire la calitatea aerului.
Autolaboratorul este dotat cu echipamente automate de măsurare a poluanților (CO, S02, H2S, CS, NO, N0x, N02, NH3, PM10, BTEX (benzen, toluen, o-xilen, m-xilen, p-xilen, etilbenzen), echipamente pentru monitorizarea parametrilor meteorologici, sisteme de transmitere a datelor, inclusiv aplicație software pentru colectarea, prelucrarea și transmiterea datelor specifice RNMCA.
Începând cu data de 4 decembrie 2024 autolaboratorul este utilizat pentru monitorizarea calității aerului în orașul Roșiori de Vede.
În cadrul Serviciului Monitorizare și Laboratoare funcționează Staţia de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului Zimnicea, care derulează un program standard de prelevare şi măsurare a radioactivităţii mediului de 11 ore/zi. Valorile măsurate în anul 2024 s-au încadrat în limitele fondului natural.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman promovează educaţia ecologică prin acţiuni dedicate evenimentelor ecologice pentru creşterea gradului de conştientizare în rândul populaţiei şi a agenţilor economici privind importanţa problematicii protecţiei mediului. În anul 2024 au fost organizate 23 de activități de educație ecologică în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Județean Teleorman.