× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Activitățile desfășurate de jandarmii teleormăneni în primele nouă luni ale acestui an

Ziarul Mara • 11-11-2023, 10:00:21 • 107 vizualizari
 

Vineri, 10 noiembrie 2023, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean „General de brigadă Ion Bunoaica” Teleorman a avut loc o conferință de presă având ca temă activitățile desfășurate de jandarmii teleormăneni în primele nouă luni ale acestui an.

Activităţile de asigurare şi menţinere a ordinii şi siguranţei publice desfăşurate de structurile de ordine publică ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Teleorman s-au organizat şi executat în conformitate cu prevederile legilor, ordinelor şi dispoziţiilor în vigoare, în acest domeniu.

Misiunile de menţinere şi asigurare a ordinii publice au fost organizate în baza cunoaşterii situaţiei operative din zona de responsabilitate şi a schimbului de informaţii cu celelalte structuri din cadrul M.A.I. reuşindu-se astfel, menţinerea unui climat corespunzător de siguranţă civică pe raza localităţilor urbane şi rurale, prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional, apărarea avutului public şi privat, a vieţii şi integrităţii cetăţenilor.

Acțiunile Jandarmeriei Teleorman au vizat în principal planificarea, organizarea, coordonarea şi conducerea misiunilor de ordine publică executate pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional.

Structurile de ordine publică ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Teleorman au executat în perioada de referință un număr de 801 misiuni de menţinere a ordinii publice în municipiile Alexandria, Roşiorii de Vede şi Turnu Măgurele, respectiv în orașele Videle și Zimnicea la care au participat un număr de 1699 subofiţeri jandarmi, constituiţi în 1699 patrule mixte cu lucrători din cadrul poliţiilor municipale şi orăşeneşti. La solicitarea Biroului Poliţie Transporturi, au fost executate un număr de 7 patrule mixte cu lucrători din cadrul Postului Poliţie T.F. Videle.

Totodată, au fost planificate 1018 echipe/patrule de intervenţie, pedestre sau auto, alcătuite din 4348 jandarmi, care au acţionat în zona obiectivelor şi a instituţiilor de învăţământ din competenţa Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Teleorman şi în alte zone cu risc criminogen ridicat, stabilite de comun acord cu poliţia.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022 se constată o creștere cu 82 a numărului de echipe/patrule de intervenţie executate independent (1018 faţă de 936 în anul 2022).

Pentru prevenirea şi combaterea încălcării prevederilor legale în domeniul fumatului în localurile publice, precum și pentru prevenirea tulburării ordinii și liniștii publice pe raza municipiului Turnu Măgurele a fost organizată o acţiune punctuală, la care au participat 2 ofițeri și 9 subofiţeri jandarmi, concretizată cu aplicarea a 2sancțiuni contravenționale.

La solicitarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman au fost asigurate măsurile de ordine şi siguranţă publică în zona centrelor de examen pentru probele scrise din cadrul Evaluării Naţionale a elevilor absolvenți a clasei a VIII-a, Examenului Naţional de Bacalaureat, examenelor de certificare a calificării profesionale a absolvenților din învățământul profesional și tehnic, a centrelor de examen pentru certificarea competențelor profesionale a absolvenților învățământului postliceal și a centrului de concurs pentru ocuparea posturilor didactice vacante din învățământul preuniversitar cu un efectiv total de 81 subofiţeri jandarmi.

În urma solicitărilor adresate inspectoratului de către instanţele de judecată şi organele de urmărire penală au fost executate un număr de 189 misiuni de identificare a persoanelor care fac obiectul unor mandate de aducere sau de punerea în aplicare a mandatelor, la care au participat 418 subofițeri jandarmi, numărul acestora scăzând cu 37 faţă de anul 2022, când au fost executate 226 asemenea misiuni.

La solicitarea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Teleorman, în perioada supusă analizei au fost executate un număr de 506 misiuni de patrulare mixtă în mediul rural pe raza a 33 localităţi împreună cu lucrătorii Secţiei 1 Poliţie Rurală Alexandria, Secţiei 2 Poliţie Rurală Nanov, Secţiei 3 Poliţie Rurală Vitănești, Secţiei 12 Poliţie Rurală Zimnicea şi Secţiei 13 Poliţie Rurală Smârdioasa, la care au participat un număr de 506 subofiţeri din cadrul Detaşamentului 1 J. Mobil și G.S.I. Zimnicea, acestea având ca scop asigurarea unui climat optim de ordine şi siguranţă civică, diminuarea fenomenului infracţional şi contravenţional, dezamorsarea stărilor conflictuale şi reducerea timpului de răspuns la solicitarea cetăţenilor primite prin S.N.U.A.U. 112. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se constată o scădere cu 594 a numărului de patrule mixte în mediul rural (506 patrule faţă de 1100 patrule în anul 2022).

În perioada 01.01.2023-30.09.2023, au fost asigurate măsurile de ordine şi siguranţă publică pe timpul desfăşurării unui număr de 164 manifestări cu public numeros ce au avut loc în spaţiul public, misiuni la care au participat în total 1623 jandarmi (față de 118 asemenea misiuni executate în primele 9 luni ale anului 2022), după cum urmează: 3 misiuni la manifestări de protest, la care au participat 32 jandarmi; 80 misiuni la manifestări cultural – artistice, la care au participat 709 jandarmi; 21 misiuni la manifestări religioase, la care au participat 291 jandarmi; 52 misiuni la manifestări sportive, la care au participat 517 jandarmi; 8 misiuni la ceremonii publice, la care au participat 74 jandarmi.

Pentru asigurarea intervenţiei la obiectivele aflate în competenţă sau la transporturile speciale şi de valori, intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice, aplanarea unor conflicte şi intervenţia la apelurile primite prin S.N.U.A.U. 112 sau la alte solicitări, au fost constituite 738 echipe de intervenţie din cadrul Detaşamentului 1 J. Mobil, acestea participând la suplimentarea dispozitivului de menţinere a ordinii publice pe raza municipiului Alexandria, prin patrulări auto şi pedestre în zone stabilite de comun acord cu poliţia.

În perioada de referință au fost executate 181 misiuni de intervenţie la solicitări primite prin S.N.U.A.U. 112 sau telefonic la care au participat în total 797 subofiţeri din cadrul Detaşamentului 1 J. Mobil.

În perioada 01.01.2023-30.09.2023 nu au fost executate misiuni de restabilire a ordinii publice.

Conform solicitărilor de efective primite din partea instituţiilor cu care au fost încheiate Planuri de cooperare şi Protocoale de colaborare, au fost executate misiuni comune, după cum urmează:

– Cu Inspectoratul de Poliție al Județului Teleorman au fost planificate, organizate și desfășurate un număr de 125 acțiuni în cooperare cu lucrători din cadrul polițiilor municipale și orășenești ce au avut ca scop prevenirea infractionalității stradale, a celor comise cu violență, a traficului și consumului de droguri și substante interzise, asigurarea unui răspuns prompt și eficace, dezvoltarea unei culturi proactive și preventive în rândul tinerilor, menținerea ordinii și siguranței publice pe timpul desfășurării unor evenimente ce au avut loc în zona acestora de responsabilitate, la care au participat în total 577 ofițeri și jandarmi;

– Cu alte structuri ale M.A.I. (Biroul pentru Imigrări al Județului Teleorman, Serviciul Județean al Poliției de Frontieră Teleorman) au fost organizate 7 acțiuni în cooperare ce au avut ca scop prevenirea și combaterea migrației ilegale, criminalității transfrontaliere și șederii ilegale a cetățenilor străini pe teritoriul României, la care au participat în total 7 subofițeri jandarmi;

– Cu Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Teleorman au fost organizate şi executate 16 acţiuni speciale în cooperare cu lucrători ai acestei instituţii, ce au avut ca scop efectuarea unor percheziții domiciliare și activităţi procedurale necesare soluţionării unor dosare penale , la care au participat 79 ofițeri și subofiţeri jandarmi din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil;

– Cu executorii judecătorești au fost planificate și executate 26 acțiuni în colaborare ce au avut ca scop punerea în aplicare a unor sentințe civile rămase definitive şi învestite cu titlu executoriu, la care au participat în total 87 jandarmi;

– Cu Agenția Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură- Serviciul Regional Muntenia au fost executate 6 acţiuni în colaborare ce a avut ca scop prevenirea și combaterea actelor de braconaj piscicol aduse fondului piscicol natural pe cursul apelor interioare, precum şi verificarea respectării prevederilor legale în domeniul comercializării şi transportului peştelui proaspăt, la care au participat în total 28 subofiţeri jandarmi;

– Cu Direcția Silvică Teleorman a fost organizată și executată o acțiune în colaborare cu lucrători din cadrul Ocolului Silvic Alexandria, care a avut ca scop verificarea respectării prevederilor legale în domeniul tăierii arborilor, respectiv transportului și comercializării materialului lemnos, la care au participat 3 subofițeri jandarmi;

– Cu S.C. Distribuţie Energie Oltenia au fost executate 2 acţiuni având ca scop prevenirea şi combaterea sustragerilor de energie electrică prin conectarea ilegală la reţeaua publică de distribuţie, la care au participat în total 20 ofițeri și subofiţeri jandarmi, rezultatele concretizându-se în întocmirea de dosare cu acte de sesizare sub aspectul comiterii infracțiunii de furt.

Pe timpul executării misiunilor specifice de ordine publică au fost obţinute următoarele rezultate: persoane sancţionate cu avertisment scris- 365 (faţă de 431 în anul 2022); amenzi contravenţionale aplicate- 495 (faţă de 644 în anul 2022); valoarea amenzilor aplicate- 189.100 lei (faţă de 264.800 în anul 2022); infracţiuni constatate independent – 29 (faţă de 16 în anul 2022); autori identificaţi independent- 33 (faţă de 17 în anul 2022); infracţiuni constatate în cooperare cu poliţia-114 (faţă de 153 în anul 2022); autori identificaţi în cooperare cu poliţia- 116 (faţă de 148 în anul 2022).

Cornelia RĂDULESCU

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Activitățile Desfășurate Jandarmii Teleormăneni Primele Acestui