Biroul Electoral Central a respins, vineri, plângerea prealabilă formulată de Uniunea Salvaţi România împotriva deciziei referitoare la procedura de renumărare a voturilor exprimate în turul I al alegerilor prezidenţiale, considerând că este neîntemeiată.
Potrivit BEC, USR a solicitat revocarea deciziei prin care se pune în aplicare solicitarea CCR privind renumărarea voturilor, apreciind că este nelegală.
USR a invocat că solicitarea CCR este în afara prevederilor legii şi BEC nu trebuia să o ducă la îndeplinire. Potrivit USR, decizia BEC este adoptată în afara unui cadru legal care să permită o astfel de măsură, termenele stabilite încalcă programul calendarului electoral, iar măsurile dispuse de BEC „nu sunt în măsură să certifice că voturile valabil exprimate obţinute de fiecare competitor electoral au fost consemnate corect”.
BEC a precizat că, în urma analizării plângerii USR, o respinge ca neîntemeiată pe mai multe considerente.
În acest sens, Biroul Electoral Central a menţionat că decizia adoptată vineri a avut la bază solicitarea CCR de reverificare şi renumărare a tuturor buletinelor de vot, atât a voturilor valabil exprimate, cât şi a celor nule, de la alegerile pentru funcţia de Preşedinte al României din data de 24 noiembrie, urmând ca rezultatele să fie înaintate Curţii.
Conform BEC, pe rolul CCR se află contestaţia formulată de candidatul la prezidenţiale, Cristian Vasile Terheş, propus de Partidul Naţional Conservator Român, iar CCR anulează alegerile în cazul în care „votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin”.
BEC mai consideră că este neîntemeiat ceea ce susţine USR că „Biroul nu era ţinut să ducă la îndeplinire solicitarea CCR”. De asemenea, BEC arată că a adoptat decizia „conform rolului pe care îl are în organizarea şi desfăşurarea operaţiunilor specifice perioadei electorale”.
Referitor la susţinerea privind „securitatea buletinelor de vot” şi garantarea „integrităţii consemnării rezultatului în raport de numărarea iniţială”, Biroul Electoral Central spune că a dispus măsuri în acest sens, comunicate birourilor electorale implicate în renumărarea voturilor.
În ceea ce priveşte lipsa de transparenţă a renumărării voturilor invocată în plângere, BEC spune că această activitate va fi realizată de către birourile electorale judeţene, Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate şi birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti.
Biroul Electoral Central a menţionat și că din aceste birouri fac parte judecătorii în exerciţiu de la Tribunale şi reprezentanţii formaţiunilor politice care au propus candidaţi, care au posibilitatea de a semnala orice neregulă observată.
Curtea Constituţională a decis în şedinţa de joi să ceară reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot, cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule la alegerile prezidenţiale.
Ulterior, BEC a anunțat că a decis renumărarea voturilor pentru turul întâi de la alegerile prezidențiale până duminică la ora 22:00.
Vineri, USR a depus la Curtea de Apel Bucureşti o contestaţie la decizia Biroului Electoral Central privind renumărarea voturilor din toate secţiile de votare din ţară. USR cere anularea deciziei BEC şi suspendarea ei până la soluţionarea cauzei.
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat că AEP nu poate tipări, în momentul de față, buletinele de vot pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, pentru că nu e validat primul tur.
Așadar, AEP așteaptă finalizarea renumărării voturilor, iar apoi decizia luată de Curtea Constituțională.
Curtea Constituțională a amânat, vineri, decizia privind validarea votului de la turul I al alegerilor prezidențiale pentru luni, 2 decembrie, ora 17.00. Astfel, CCR se va pronunța după alegerile parlamentare, din 1 decembrie.
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat la Radio România Actualități că există două variante în ceea ce privește decizia CCR: validarea primului tur al alegerilor sau invalidarea lui.
În cazul în care va fi decisă invalidarea, alegerile prezidențiale ar putea fi reprogramate pentru 15 decembrie (turul 1) și 29 decembrie (turul 2).
”Din informațiile pe care le avem, unele județe vor termina chiar în cursul zilei de astăzi renumărarea voturilor și să fie comunicat rezultatul cât mai repede posibil la Curtea Constituțională, pentru ca aceasta să poată să ia decizia de validare a alegerilor sau de invalidare a scrutinului din 24 noiembrie și de organizare a unui prim tur de scrutin pentru alegerea președintelui în 15 decembrie, al doilea tur urmând să se desfășoare în 29 decembrie, o dată care ne dă multe inconveniente în ceea ce privește organizarea alegerilor, desfășurarea alegerilor pe data de 29 decembrie, repet”, a declarat Toni Greblă.
The post Alegeri prezidențiale: BEC a respins contestația USR privind renumărarea voturilor appeared first on spotmedia.ro.