× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Apel la responsabilitate: STOP Incendiilor de Vegetație Uscată!

Ziarul Mara • 13-10-2023, 10:00:21 • 53 vizualizari
 

Într-o luptă contra flăcărilor ce amenințau viețile oamenilor, bunurile materiale și mediul înconjurător, echipajele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Teleorman au fost în alertă pentru a stinge nu mai puțin de 11 incendii de vegetație uscată. Aceste incendii, care cuprindeau miriști, lăstăriș, mărăciniș și resturi menajere, prezentau pericole reale pentru comunitate.

Incendiile de vegetație uscată nu amenință doar mediul, ci și siguranța rutieră. Fumul dens și scăderea vizibilității pe drumurile publice pot fi cauze ale accidentelor rutiere, făcând necesară o acțiune rapidă din partea echipajelor de intervenție profesioniste.

Personalul implicat în stingerea acestor incendii a depus eforturi remarcabile, însă aceste resurse ar putea fi utilizate în alte situații de urgență în care cetățenii se află în pericol.

Este crucial ca autoritățile locale și cetățenii să manifeste responsabilitate maximă pentru prevenirea acestor incendii. Este necesară luarea de măsuri pentru a impiedica izbucnirea lor, inclusiv crearea de fâșii arate în apropierea drumurilor de acces, pentru a preveni aprinderea cu intenție sau accidentală a vegetației uscate.

De asemenea, amintim că “arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă conform legii”. Aceste acțiuni constituie contravenții și pot fi sancționate cu amenzi semnificative pentru persoanele fizice și juridice.

În cazul în care arderea vegetației uscate se realizează în arii protejate sau pe terenuri supuse refacerii ecologice, acest act devine o infracțiune gravă, pedepsită cu închisoare sau amenzi considerabile.

Folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor sau arderea deșeurilor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe devastatoare asupra mediului, solului, proprietăților și vieților oamenilor. Incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere, în special în condiții de vânt, reprezintă amenințări grave pentru comunitate și necesită o abordare responsabilă din partea tuturor.

Claudiu DUMITRACHE

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Responsabilitate Incendiilor Vegetație Uscată