10 incendii de vegetație au avut loc în ultimele ore. Potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase. Astfel, cetățenii trebuie să respecte levea privind protecţia mediului. Proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.
În ultimele 24 de ore am pompierii au intervenit pentru stingerea a 10 incendii, dintre care șapte de vegetație uscată, miriște și deșeuri menajere.
Cosmești – a ars vegetație uscată pe aproape 600 mp. Pentru lichidarea incendiului au intervenit pompierii militari din cadrul Detașamentului Videle cu o autospecială de lucru cu apă și spumă. Cauza probabilă a acestui eveniment a fost un foc deschis lăsat nesupravegheat.
Însurăței – incendiul s-a manifestat la vegetația uscată dintr-o gospodărie, pe cca. 250 mp, cu pericol de extindere la mai multe construcții. Pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Dobrotești, cu ajutorul unei autospeciale, au reușit să evite producerea de pagube materiale, focul fiind stins în limitele găsite. Cauza acestui eveniment a fost jarul/scânteile provenite de la un foc deschis lăsat nesupravegheat.
Beciu – a fost distrusă vegetația uscată pe aproximativ 700 mp. La caz au intervenit pompierii militari din cadrul Detașamentului Turnu Măgurele, cu o autospecială de stingere. Cauza probabilă – foc deschis în spații deschise.
Plosca – un incendiu de vegetație uscată care se manifesta în apropierea unui drum comunal, a fost stins de SVSU Plosca.
Zâmbreasca – pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată. La acest eveniment, cetățenii aflați în acea zonă s-au mobilizat exemplar, stingând rapid focul, motiv pentru care autospeciala de stingere de la Punctul de lucru Dobrotești a fost retrasă la bază.
Calomfirești – vegetație uscată și lăstăriș, pe aproape patru hectare, au fost mistuite de flăcări. Incendiul a fost stins de pompierii militari alexăndrineni cu ajutorul unei autospeciale de lucru cu apă și spumă. Cauza probabilă a acestui eveniment a fost un foc deschis lăsat nesupravegheat.
Buzescu – a ars vegetație uscată pe cca. 800 mp. Incendiul a fost stins de pompierii militari din cadrul Detașamentului Alexandria cu o autospecială de lucru cu apă și spumă. Cauza probabilă – foc deschis nesupravegheat.
”Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.
În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie”, este mesajul transmis de pompierii din Teleorman.
Claudiu DUMITRACHE