Biblioteca Județeană „Marin Preda”, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, continuă vizitele la bibliotecile publice teleormănene.
Astfel, în perioada 12 – 18 februarie 2020, au avut loc întâlniri metodice la mai multe biblioteci teleormănene: Biblioteca comunală Segarcea Vale, Biblioteca comunală Lița și Biblioteca comunală „Mihai Eminescu” Tătărăștii de Jos.
Echipa Bibliotecii Județene „Marin Preda” Teleorman, formată din Viorel Fota – manager, Geanina Băețica – bibliotecar metodist și Livia Badea – bibliotecar responsabil Proiecte, Programe, Parteneriate, s-a deplasat la bibliotecile respective pentru acțiuni de îndrumare și consiliere pe diverse probleme profesionale.
Prima vizită a fost făcută la Biblioteca comunală Segarcea Vale – bibliotecar Mihăiță Camelia, angajată din anul 1998. Utilizatorii bibliotecii beneficiază de un fond de carte de 6.800 de unități de bibliotecă. Prin activitățile pe care le desfășoară biblioteca reușește să fie în permanență în mijlocul comunității pe care o deservește.
Datorită parteneriatelor încheiate cu grădiniţa şi şcoala din comună,copiii din Segarcea au participat la o serie de concursuri inițiate sau desfășurate la Biblioteca Județeană: Copiii noștri talentați (unde au obținut o serie de premii) sau Bătălia cărților. Urmare a desfășurării finalei județene (noiembrie 2015), Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman a fost reprezentată la finala națională, organizată în martie 2016, la sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” Cluj, de către Dică Anamaria-Irina (Segarcea Vale) – Cititorul anului 2015 în Teleorman la categoria Copii (11-13 ani).
În colaborare cu Primăria comunei Segarcea-Vale, Şcoala Gimnazială Segarcea-Vale şi domnul Gheorghe Sarău, iniţiatorul proiectului, a avut loc o activitate culturală dedicată scriitorului Dimitrie Stelaru.
Gheorghe Sarău, fiu al satului, colaborator permanent al Bibliotecii comunale, a donat până în prezent un număr de 200 de volume, în special în limba rromani.
Biblioteca comunală Liţa – bibliotecar Florin Trupşor, angajat din 2015 – pune la dispoziția cititorilor săi un fond de carte de 8.200 de unități de bibliotecă. În colecțiile bibliotecii se regăsesc documente din toate domeniile cunoașterii, bibliotecarul preocupându-se în mod permanent de dezvoltarea acestora, dar și de formarea sa profesională continuă, fiind absolvent al Programului de specializare pentru ocupația de bibliotecar, modulul I, organizat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), urmând să frecventeze și cursurile celui de-al II-lea modul. De altfel, bibliotecarul participă în mod activ atât la întâlnirile zonale, cât și la cele desfășurate la Biblioteca Județeană.
O surpriză plăcută a fost să descoperim că, deși programul “Biblionet – lumea în biblioteca mea” s-a încheiat la 01 ianuarie 2015, biblioteca încă mai pune la dispoziția utilizatorilor un serviciu cu acces gratuit la Internet, unde aceștia vin fie pentru a-și găsi informațiile necesare, fie pentru a petrece timpul liber într-un mod plăcut.
Cea de-a treia bibliotecă vizitată a fost Biblioteca comunală „Mihai Eminescu” Tătărăștii de Jos, unde din anul 1991 activează ca bibliotecar Alina Tatiana Gemălescu. Biblioteca dispune de un fond de carte de 7.569 de unități de bibliotecă, din domenii variate.
Activitatea la bibliotecă este diversificată, prin parteneriatele încheiate cu Grădinița nr. 1 și Școala Gimnazială nr. 1 Tătărăștii de Jos, dar și cu Parohia „Înălțarea Domnului” Tătărăștii de Jos, în cadrul cărora au loc activități culturale, organizate cu diverse prilejuri: concursuri de cultură generală, serbări (Ziua Culturii Naționale, 24 ianuarie, 1 și 8 martie etc.), prezentări de carte. Activitățile bibliotecii vizează nu doar copiii ci și adulții, un exemplu în acest sens fiind programul „Cartea agricolă în sprijinul agricultorilor”.
Biblioteca comunală „Mihai Eminescu” Tătărăștii de Jos a fost una din cele 4 biblioteci publice teleormănene (alături de Biblioteca comunală Izvoarele, Biblioteca Comunală Troianul și Biblioteca comunală „Ion Creangă” Botoroaga) care a derulat, în cursul anului 2019, proiectul CARAVANA NES(U)PUSELOR în parteneriat cu Biblioteca Județeană și „De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți”.
În plus, bibliotecara participă în mod activ și constant la Conferințele asociației noastre profesionale, în anul 2019, cu ocazia Conferinței de la Alba-Iulia, acordându-i-se o Diplomă aniversară din partea Asociației. Tot în 2019, Biblioteca Județeană ,,Marin Preda” Teleorman a acordat diplome de merit unui număr de 6 bibliotecari teleormăneni pentru implicarea și promovarea valorilor culturale în bibliotecile și comunitățile unde își desfășoară activitatea, printre aceștia numărându-se și Alina-Tatiana Gemălescu. Din dorința de a atrage un număr cât mai mare de cititori în bibliotecă, bibliotecara a participat la workshop-ul privind promovarea lecturii organizat de Institutul Goethe din București în parteneriat cu ANBPR.
Toate cele trei biblioteci vizitate fac parte, de asemenea, și din proiectul România EduCaB.
Cu ocazia celor trei întâlniri s-au discutat și alte subiecte de interes pentru bibliotecari, respectiv aspecte legate de statistica de bibliotecă, evidența colecțiilor, legislația din domeniu și a fost făcută o donație de carte (118 volume) din partea Bibliotecii Județene.