× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 
alege dreapta unita

Birocrația din România își spune cuvântul: scade numărul fermierilor care cer subvenții APIA

Ziarul Mara • 26-05-2023, 10:00:24 • 240 vizualizari
 

Din cauza birocrației foarte mulți fermieri refuză să mai întocmească documentele necesare pentru subvenții prin APIA. Potrivit directorului general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, numărul fermierilor care cer subvențiile APIA pe hectar și cap animal scade, în medie, cu 15.000 – 20.000 de fermieri.

“Cu siguranță, numărul fermierilor va fi mai mic anul acesta prin comparație cu anul 2022, în anul 2022, am avut 792.000 de cereri depuse. Există un trend descendent al numărului de fermieri, anual scade numărul de solicitanți, în medie undeva cu 15 -20.000. Acum, aici, sunt din diverse motive, nu aș putea spune neapărat că este noua politică agricolă comună sau noul Plan Național Strategic. Sunt, o dată, ieșiri naturale, la unii fermieri intervine și comasarea suprafețelor de teren și de ce spun acest lucru, pentru că, în fiecare an, numărul fermierilor scade, cum spuneam, între 15-20.000 de fermieri, dar sunt în fiecare an și creșteri de suprafață undeva, în medie, între 100.000 și 200.000 de hectare crește anual.

Și potențialul de creștere, ok că-n fiecare an, suprafața să fie mai mare în comparație cu anul anterior, această suprafață poate crește undeva până-n jur la 10 milioane, 10,5 milioane de hectare. Să zicem așa, mai există loc de creștere și pentru anul acesta. Într-adevăr, în ceea ce privește depunerea cererilor, având în vedere această prelungire (termen limită 31 mai n.r.), cu siguranță, vor veni mulți fermieri și pe marea majoritate, cei care doresc se pot închide aceste cereri, iar, întotdeauna, numărul fermierilor care au depus după data limită de depunere a cererilor fără penalități este mic, undeva în jur la 2.000 – 3.000 de fermieri care depun și aici depun strict cei care, din motive obiective, mă rog, fie unii de boală sau anumite contracte, la primărie nu s-a încheiat licitația pentru, nu știu, o suprafață de teren și atunci se prelungește acest termen și nu au ce face și depun cu penalități. Aș spune că sunt situații excepționale în care se depun cu penalități și nici nu îndemn pe nimeni să depună

cu penalități, pentru că este păcat, chiar și 1%, de ce să-i pierzi dacă poți să depui în termenul legal, fără penalități,” a explicat șeful APIA.

Măcar în ceasul al 12-lea, clasa politică ar trebui să înțeleagă faptul că agricultura ar trebui să fie prioritatea nr. 1 și să mai renunțe la maldărul de dosare necesare accesării banilor .

C.D.

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Birocrația România Cuvântul Numărul Fermierilor Subvenții