Spre exemplu, seara trecută, lângă președintele unui partid politic, într-un live stă nimeni altul decât Hariton Negrea, starețul Mănăstirii Petru Vodă din Neamț. Se pare că acesta și alte fețe bisericești au participat la întâlnirea unor membri de partid de la Piatra Neamț, lucru interzis de biserica ortodoxă română. Mai mult, în timpul acelei intervenții în direct, apăreau comentarii care conțineau injurii și jigniri neimaginabile. În urma aparițiilor în spațiul public a acestor imagini (și nu sunt singurele), oamenii de rând se întreabă, pe bune dreptate care ar fi adevărul până la urmă. Se implică sau nu biserica în viața politică?
Diana Sosoaca alaturi de staretul Manastirii Petru Voda
Mai mult, avem informații că pe grupurile Patriarhiei Române apar tot felul de mesaje, prin care preoților li se transmit de mai marii instituției că: fiecare caz de propagandă electorală din partea clericilor să fie analizat la nivel eparhial. Însă, aici vine întrebarea, pe starețul Negrea cine îl va verifica? Ce face Patriarhia Română în această situație, ca și în celelalte în care sunt implicați alți preoți?
L-am contactat pe Adrian Agachi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. În urma unui schimb de mesaje, acesta ne-a direcționat către Arhiepiscopia Iașilor. Aici am reușit să vorbim cu Părintele Constantin Sturzu, care este consilier al Sectorului comunicare şi relaţii publice al Arhiepiscopiei Iaşilor și purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care ne-a trimis punctul de vedere mai jos.
„Lucrurile sunt cât se poate de clare din punctul de vedere al poziției Bisericii față de viața politică și de campaniile electorale, poziție exprimată în „Îndreptarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind anul electoral”, document aprobat prin hotărârea sinodală nr. 1.731 din 29 februarie 2024. În acest sens, readucem aminte tuturor clericilor din Arhiepiscopia Iașilor că orice eventuală abatere de la această hotărâre sinodală, fără excepție, va fi cercetată de forurile bisericești abilitate.
Referitor la cele semnalate de dumneavoastră, din aceste foto-capturi nu reiese clar dacă ele fac obiectul unei nedorite implicări în campania electorală sau în ce context a avut loc discuția. Însă, aşa cum limpede am precizat referitor la orice eventuală abatere de la „Îndreptarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind anul electoral”, şi acest caz va fi cercetat, desigur.
Reamintim, totodată, cu acest prilej de apelul către liderii tuturor partidelor politice din România „de a nu permite folosirea în scopuri politice a persoanelor, spațiilor, slujbelor și însemnelor bisericești”.
Acest răspuns „dat” din hotărârile bisericești îl găsisem și noi în urma documentării, însă voiam să aflăm ce măsuri urgente pot lua pentru stoparea acestor derapaje. În urma verificărilor noastre am mai aflat că, în zona Moldovei mai sunt trei asemenea cazuri de preoți care s-au implicat activ în campania electorală, încălcând astfel normele Patriarhiei Române, au primit avertismente și așteaptă judecata bisericească.
”În vederea respectării opțiunilor politice ale credincioșilor săi, preotul are obligația de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declarațiile publice, cât și în activitatea practică, față de problemele cu caracter politic. Opțiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret. Așadar, preoții nu-și pot exprima adeziunea față de un candidat sau altul în spațiul public, ceea ce include atât lăcașurile de cult, cât și rețelele sociale”, se arată în statutul bisericii ortodoxe române.
Totodată, decizia emisă în urmă cu 16 ani mai prevede și că preoții nu au voie să candideze, să susțină candidații, ori să fie funcționari publici înalți sau demnitari ai unor state sau ai țării noastre. Cei care încalcă aceste interdicții trebuie să aleagă între cariera politică și chemarea către cele sfinte.