Poliția Română, prin structurile de prevenire a criminalității, derulează, la nivel național, în perioada 15 iulie – 01 octombrie 2024, o campanie de conștientizare, atât în rândul copiilor, dar și al adulților cu privire la consecințele pe care le are apelul fals la 112. ”Apelul fals la 112 pune vieți în pericol! Sună responsabil!” sunt mesajele campaniei, prin care polițiștii vor să atragă atenția cu privire la consecințele legale și psiho-sociale ale acestor fapte.
Scopul campaniei este creșterea gradului de conștientizare a populației generale cu privire la importanța utilizării responsabile a numărului 112 numai în situații reale de urgență.
Apelurile false/abuzive prin SNUAU 112 reprezintă un procent de 3,29% din numărul total de apeluri recepționate, dar sunt de natură să aducă prejudicii foarte grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și contracarare, cât și prin stările de temere generate în rândul cetățenilor ( atât cei direct afectați – minori, adulți aparținători, cât și populația generală , prin mediatizarea ridicată a cazurilor, de exemplu a cazurilor de alerte false cu dispozitive explozive. Deși procentul, raportat la totalul general al apelurilor, este unul scăzut, se constată o tendință crescătoare ( cu aproape 19%) față de perioada similară a anului 2023.
Cu această ocazie, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Teleorman vă recomandă:
Cetățenii pot suna la 112 atunci când sunt intr-o situație de urgență sau au motive să creadă că cineva se află intr-o situație de urgență. O situație de urgență este cea în care sunt puse în pericol viața, proprietatea și/sau mediul și care necesită asistență imediată a agențiilor specializate de intervenție: Ambulanța, SMURD, Poliție, Pompieri, Jandarmerie, Salvamont.
Serviciul de urgență 112 este pentru cetățeni și utilizat responsabil poate salva vieți.
Dacă ai sunat din greșeală la 112 NU INCHIDE, spune-i operatorului ca a fost o greșeală.
Reamintim tuturor că apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol. În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent, pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor!
Apelul fals la 112 pune vieți în pericol! Sună responsabil! SUNĂ LA 112 DOAR C ND AI O URGENȚĂ!
The post Campanie de conștientizare asupra consecințelor alertării abuzive prin 112 appeared first on Actualitatea de Teleorman.