× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Campanie de donare de sânge la Roșiorii de Vede

Ziarul Mara • 09-11-2023, 10:00:21 • 45 vizualizari
 

O echipă a Centrului de Transfuzie Sanguină Teleorman va fi prezentă la Spitalul Municipal „Caritas” din municipiul Roșiorii de Vede vineri, 10 noiembrie 2023.

Cei care doresc să doneze sânge sunt așteptați la unitatea spitalicească roșioreană începând cu ora 8.00, făcând astfel un gest de generozitate, sângele fiind cel mai pretios dar pe care o persoană il poate oferi unei alte persoane- darul vieții.

Decizia de a dona sânge poate salva o viață sau chiar mai multe, deoarece sângele poate fi separat în componentele sale- celule sanguine roșii, trombocite și plasma- care pot fi folosite individual pentru trei pacienți cu afecțiuni diferite.

Donarea de sânge în România este voluntară și anonimă, fiind o ocazie foarte bună pentru donator să afle dacă este sănătos. Astfel, acesta beneficiază gratuit de o mini-evaluare medicală (măsurarea greutății, a tensiunii arteriale, a pulsului și a temperaturii), i se face un set de analize care îi oferă informații despre starea de sănătate (dacă are anemie sau probleme cu glicemia sau cu ficatul), precum și dacă are anumite boli infecțioase, care atunci când sunt diagnosticate devreme, pot fi tratate mult mai eficient (hepatita cronica virala B sau C, sifilis sau infectia HIV). În plus, donatorul află grupa de sânge și Rh-ul (pozitiv sau negativ).

Donatorii beneficiază de un card în valoare de 66,99 lei și o zi liberă de la locul de muncă sau scutire de frecvență pentru elevi.

Înainte de a dona sânge, cei care fac acest gest nobil trebuie să fie odihniți, pot consuma o cană de ceai sau cafea, un mic dejun puțin consistent și să nu fumeze o oră înainte și după donare.

Cornelia RĂDULESCU

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Campanie Donare Sânge Roșiorii