Prin noua lege a pensiilor, Legea nr. 360/2023, au fost redefinite gradele de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfășurării unor activități profesionale și a permite cumulul pensiei de invaliditate cu venituri din aceste activități, fiind astfel încurajată/stimulată rămânerea în activitate.
Astfel, potrivit dispozitiilor alin. (1) si (2) ale art. 62 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii:
“(1) În raport cu gradul de diminuare a capacităţii de muncă, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizată de deficienţa funcţională gravă, capacitate de autoservire pierdută;
b) de gradul II, caracterizată de deficienţa funcţională accentuată şi capacitate de autoservire păstrată parţial;
c) de gradul III, caracterizată de deficienţa funcţională medie şi capacitatea de autoservire păstrată.
(2) Pentru oricare dintre gradele de invaliditate prevăzute la alin. (1), în funcţie de diminuarea capacităţii de muncă şi tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activităţi profesionale, în condiţiile art. 64.”
Prin urmare, în situația beneficiarilor de pensie de invaliditate stabilită în baza unei decizii medicale emisă conform legislației, anterioară datei de 01.09.2024, care doresc să desfășoare activitate profesională, este necesar ca aceștia să se adreseze cabinetului de expertiză medicală a capacității de muncă din raza de domiciliu, în vederea emiterii unei noi decizii medicale asupra capacității de muncă potrivit noilor criterii medicale pentru determinarea deficientelor funcționale în vederea stabilirii gradului de invaliditate conform Legii nr. 360/2023, care să conțină mențiunea cu privire la posibilitatea desfășurării activității profesionale.
The post Casa Județeană de Pensii, precizări pentru beneficiarii de pensie de invaliditate care doresc să profeseze appeared first on Actualitatea de Teleorman.