În anul 2024 au fost înregistrate 249 de cazuri de boala Lyme, cifra fiind in creștere fata de 2023(185cazuri).Dintre cazurile din anul trecut, 88 au fost la copii, șapte cazuri la copii sub vârsta de 2 ani.
Aceste cifre reflecta doar cazurile diagnosticate si raportate de boala Lyme. Numărul real al persoanelor muscate de căpușe poate fi mult mai mare, pentru ca nu toate mușcăturile duc la infecții sau sunt raportate autorităților .
Căpușele sunt acarieni paraziți care fac parte din aceeași familie cu păianjenii. Căpușele au nevoie de sânge pentru a-si finaliza ciclul de viată, iar printre gazdele lor se numără si oamenii.
Căpușele sunt extrem de răspândite in întreaga lume. Unele afecțiuni transmise de căpușe pot avea complicații severe, motiv pentru care este esențial sa evitați întotdeauna mușcăturile de căpușe atunci când este posibil.
Căpușele pot rămâne atașate de piele timp de aproximativ doua săptămâni după ce produc mușcătura. De cele mai multe ori, mușcătura de căpușa este inofensiva si nu provoacă semne sau simptome fizice. Unele cauzează o umflătură roșie sau decolorata asemănătoare cu o mușcătura de țânțar.
Aceasta afecțiune poate fi recunoscuta după erupția cutanata care poate apărea intre trei si 30 de zile după mușcătură. Unii oameni pot dezvolta mai multe erupții cutanate. Erupția poate deveni mai mare in câteva zile, ajungând chiar si la 30 cm lățime.
Mușcătura de căpușa poate provoca o mica umflătură, de multe ori acesta fiind singurul semn. Cu toate acestea, daca apar si alte manifestări, cum ar fi o erupție cutanata, acest lucru poate indica o reacție alergica sau o boala transmisa de căpușe. Aceste afecțiuni pot fi periculoase sau pot chiar sa pună viața pacientului in pericol daca nu sunt tratate la timp.
Medicii avertizează ca paraziții externi sunt activi in perioada aprilie -septembrie, când temperaturile sunt blande.In luna martie-aprilie ies din hibernare, iar in luna iunie se activează la maxim.
Persoana infectata poate acuza simptome ireversibile cu afectarea sistemului nervos, articular si muscular. Imediat ce depistam o căpușa prinsa de piele, trebuie sa mergem la medic sau ne adresam la Unitatea de Primiri Urgente(UPU) pentru a o extrage corect .
Mușcăturile de căpușă pot reprezenta un pericol major pentru sănătate, însă, atunci când ești informat corect si iți iei masurile preventive potrivite, riscul poate fi redus considerabil.
Prevenția este cea mai sigura abordare, astfel ca este recomandat sa eviți, atât cat se poate, habitatele obișnuite ale căpușelor si sa apelezi la o serie de masuri de protecție împotriva mușcăturilor de căpușă.
Adriana VENE