× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

CCR a decis. Legea care interzice cumulul pensie-salariu este neconstituțională

Ziarul Mara • 06-10-2023, 20:00:21 • 34 vizualizari
 

Președintele Curții Constituționale, Marian Enache, susține că interdicția cumulului „contravine dreptului fundamental la munca”.

„Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis obiecția de neconstituționalitate formulata de Înalta Curte de Casație si Justiție si a constatat că dispozițiile articolului 2 pana la 11 din legea privind privind unele masuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative sunt neconstituționale. Curtea, în esență, a considerat că dispozițiile criticate referitoare la interdicția cumulului pensiei cu salariul contravine dreptului fundamental la munca garantat de Constituție. In aceste condiții, legea se întoarce în Parlament pentru a fi pusa in acord cu decizia Curții Constituționale, în temeiul articolului 147 din Constituția României”, a explicat Marian Enache, potrivit Digi24.ro.

ICCJ a sesizat, pe 29 iunie, Curtea Constituționala în legătura cu modificările legii privind pensiile de serviciu si cu legea privind cumulul pensiei cu salariul. Ambele legi au trecut de Parlament, pe 28 iunie.

Potrivit ICCJ, sesizarea de neconstituționalitate privește actul normativ în întregime, reținându-se de către Secțiile Unite atât vicii de neconstituționalitate de natura extrinseca, cat si intrinseca. Sub primul aspect, instanța suprema arata ca legea are un caracter eterogen si s-a nesocotit principiul unicității reglementarii.

Instanța Suprema susținea ca s-a încălcat art.1 alin. (5) privind principiul legalității coroborat cu art.147 alin.(4) din Constituția României referitor la caracterul obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale.

Un alt motiv de neconstituționalitate extrinseca invocat se refera la încălcarea prevederilor art.75 alin.(1) cu referire la art.73 alin.(3) lit.l) si n) din Constituția României, prin nerespectarea ordinii de sesizare a celor doua Camere ale Parlamentului.

Sub aspect intrinsec, IICJ a constatat ca actul normativ încalcă prevederile art.1 alin.(3) si (5) prin raportare la art.53 din Constituție cu privire la principiul securității raporturilor juridice, a clarității si previzibilității reglementarii si a statului de drept.

Mircea OLTEANU

/

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Interzice Cumulul Pensie-salariu Neconstituțională