După ce ani de zile și-a exploatat la maxim angajații din Alexandria și Zimnicea, patronul britanic al SC Time Internațional Trading SRL, Long Cristopher Raymond, s-a orientat spre Bangladesh unde forța de muncă este mai ieftină și poate să spolieze în voie alte sute sau mii de oameni în scopul obținerii unui profit cât mai mare.
Circa 90 de persoane nu beneficiază de indemnizație de șomaj
630 de persoane au rămas fără locul de muncă după ce fabrica de confecții cunoscută sub vechea denumire de “Filatură” și-a închis porțile la Alexandria dar și la punctul de lucru din Zimnicea, majoritatea persoanelor disponibilizate fiind din zona municipiului reledință de județ. Este cea mai mare disponibilizare colectivă din Teleorman, în ultimii ani, dar oamenii nu beneficiază de salarii compensatorii, clauza nefiind stipulată în contractul colectiv de muncă.
”Fabrica este închisă, dar efectele se resimt acum, pentru că începând cu data de 6 februarie s-a făcut disponibilizarea efectivă a oamenilor. În luna noiembrie s-a făcut notificarea la ITM și AJOFM și între 7 ianuarie și 4 februarie noi am oferit serviciile de preconcediere pentru 630 de persoane. S-au făcut grupe de câte 60-70 de persoane pe zi, însă fără să fie strict limitat acest număr, astfel că s-au prezentat și 80-90 de oameni, într-o zi. Am mobilizat toate punctele de lucru astfel încât toate persoanele au beneficiat de serviciile noastre de informare și consiliere și s-au înregistrat dosarele ”, ne-a declarat directorul AJOFM Teleorman, Nelu Oprea.
Potrivit acestuia, 545 de foști angajați ai fabricii de confecții vor putea primi indemnizația de șomaj, iar restul de 85 de persoane fie nu aveau stagiul de cotizare de cel puțin 12 luni pentru a fi încadrate la șomaj, fie aveau drept de pensie.
Sunt și 35 de persoane care au fost selectate și angajate de două firme de profil care activează în Turnu Măgurele, chiar în perioada imediat următoare a intrării lor în șomaj și care vor beneficia de un cuantum de 30% din indemnizație, timp de un an, pe lângă salariul de încadrare, potrivit legislației în vigoare. Ceilalți, vor urma cursuri de formare profesională de scurtă durată și dobândesc o a doua calificare.
Patronul a plecat după profit, suferințele rămân
S-a vorbit ani de zile despre abuzurile la care erau supuse persoanele care au lucrat acolo, cele mai multe fiind femei: jigniri, umilințe, ore multe peste programul de lucru sau în zilele de week-end, fără plată suplimentară dar sub amenințarea că vor fi date afară, controale corporale până la piele ca nu cumva să plece acasă cu un capăt de ață, sau mersul la toaletă doar cu învoirea șefului.
Mult prea puține persoane au avut curajul să depună mărturie despre condițiile de muncă de frica concedierilor abuzive. Speriați că vor pierde și acel puțin obținut cu chin, oamenii răbdau până cădeau din picioare și nu aveau curajul să se plângă instituțiilor abilitate cu pedepsirea unor astfel de abuzuri, pentru că îi puneau în pericol și pe alții, mai ales dacă era vreun grad de rudenie între ei.