× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Conferință de presă ISU Teleorman: analiza situației operative în perioada 01.01 – 26.08.2024

Ziarul Mara • 31-08-2024, 14:00:15 • 25 vizualizari
 

În data de 29 august la sediul ISU Teleorman a avut loc o conferință de presă în care a fost comunicată situația operativă din perioada 01.01 – 26.08.2024.

Incendiile de vegetație uscată au cea mai mare creștere anul acesta, de 95,66%, respectiv de la 369 de incendii în anul 2023, la 722 de incendii în anul 2024.

Această situație vine și pe fondul temperaturilor ridicate, de peste 40 de grade Celsius, care au condus la o secetă prelungită în județul nostru, în lunile iunie și iulie, ceea ce a presupus și existența unei cantități mai mari de vegetație uscată. 

Cert este că acest fenomen al arderilor necontrolate este anual întâlnit în sudul țării, foarte mulți cetățeni alegând să distrugă vegetația uscată și resturile menajere prin folosirea focului deschis.

Mai mult decât atât, de când legea a interzis această practică, majoritatea celor care dau foc, pleacă rapid din acea zonă, lăsând flăcările nesupravegheate, de aici riscul și mai mare de propagare la bunurile din apropiere.

În ceea ce privește activitățile de prevenire, precum și demersurile realizate cu instituțiile abilitate în gestionarea acestor situații de urgență, ISU Teleorman a realizat diverse activități pentru ca situația incendiilor de vegetație uscată să fie ținută sub control, iar cetățenii să beneficieze de un grad sporit de siguranță, dintre care menționăm:

1) premergător campaniei de recoltare, împreună cu reprezentanții APIA și ai GNM Teleorman, au fost realizate o serie de instruiri cu reprezentanții operatorilor economici din domeniul agricol, cărora li s-au prezentat măsurile de prevenire a incendiilor pe timpul lucrărilor agricole de recoltare a păioaselor și prevederile legislative referitoare la interdicția arderilor de vegetație uscată și miriști. Pe timpul acestor activități au participat 76 de persoane din cadrul asociațiilor agricole;

2) prin intermediul reprezentanților Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Teleorman, a fost diseminat către majoritatea fermierilor teleormăneni mesajul privind interdicția arderii de vegetaţie uscată şi a miriştilor, precum şi a măsurilor de prevenire a incendiilor pentru desfășurarea în condiții de siguranță a lucrărilor de recoltare a păioaselor, prin materialele de informare preventivă realizate special de unitatea noastră;

3) au fost realizate frecvent întâlniri de lucru cu reprezentanții APIA și Gărzii Naționale de Mediu, coordonate de către Instituția Prefectului, pe timpul cărora au fost prezentate situațiile operative și s-au luat măsuri pentru intensificarea controalelor de specialitate, din partea fiecărei instituții, conform competențelor legale;

4) pe întreaga perioada caniculară, deoarece riscul de incendiu a fost crescut, personalul operativ din cadrul subunităților de intervenție a fost implicat în activităţile de prevenire executând 73 misiuni de patrulare pe timpul cărora au fost transmise mesaje preînregistrate prin intermediul mijloacelor din dotarea autospecialelor, în zonele/localitățile unde se înregistrau creșteri ale numărului incendiilor de vegetație uscată, precum și materiale de informare preventivă (flyere, afișe, pliante, etc.);

5) prin intermediul mass-mediei, au fost transmise peste 50 de materiale de presă cu privire la gestionarea incendiilor de vegetație uscată;

6) în fiecare localitate din județ, cu sprijinul Autorității Teritoriale de Ordine Publică din bugetul Consiliului Județean Teleorman, au fost achiziționate și amplasate panouri de avertizare, care au fost expuse în zonele cele mai frecventate de cetățeni, cu informații privind interzicerea arderii vegetației uscate și sancțiunile legale.

Totodată anul acesta, personalul inspecției de prevenire a efectuat controale de prevenire a incendiilor la 64 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, cu prilejul cărora s-au constatat 335 încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor, 5% dintre acestea fiind soluţionate operativ pe timpul acestor acţiuni preventive.

Controalele de prevenire au vizat în special clădirile din evidenţă care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, respectiv 30 de construcții. Pentru 15 dintre aceste clădiri au fost efectuate demersuri pentru intrarea în legalitate prin obţinerea avizului de securitate la incendiu.

Principalele aspecte urmărite pe timpul controalelor au vizat:

– asigurarea permanentă a condiţiilor de evacuare a persoanelor;

– dotarea cu stingătoare de incendiu și verificarea periodică a acestora;

– funcționarea la parametri proiectați a rețelelor de hidranți și a instalațiilor de detectare,

semnalizare și alarmare a incendiilor;

– funcţionarea iluminatului de securitate pentru evacuare.

Pentru încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor au fost aplicate 335 sancţiuni contravenţionale, dintre care 10 amenzi în cuantum de 53.500 lei şi 325 avertismente.

În vederea formării deprinderilor privind modul de comportare în cazul producerii unui incendiu pe durata desfăşurării procesului educaţional, personalul angajat al unităţilor de învăţământ a fost angrenat în 46 exerciţii de alarmare/evacuare şi interveţie în caz de incendiu. Totodată, pe timpul controalelor de prevenire, dar şi ca activităţi independente, s-au desfăşurat 130 activităţi de informare preventivă, 57 instruiri şi 73 lecții educative, la care au participat 12612 preşcolari, elevi şi personal didactic.

Odată cu începerea anului școlar, inspectorii de prevenire din cadrul unității noastre vor intensifica acțiunile de îndrumare și control la aceste categorii de obiective și vor continua organizarea exercițiilor destinate formării comportamentului preventiv specific tipurilor de risc, pentru copii și cadre didactice.

Acțiunile preventive vor viza cu prioritate obiectivele care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, atât cele destinate învățământului, cât și cele destinate asistenței sociale, îngrijirii sănătății sau obiectivele cu afluență mare de persoane, cum ar fi unitățile de comerț și alimentație publică. De asemenea, vor fi verificate și unități de producție, depozitare, precum și stațiile de distribuție a carburanților.

Andreea MOROMETE

Despre autor

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Conferință Presă Teleorman Analiza Situației Operative Perioada