× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Conferință de presă la Casa de Pensii Teleorman: Implementarea Legii 360/2023 și Recalcularea Pensiilor

Ziarul Mara • 03-09-2024, 14:00:13 • 25 vizualizari
 

Luni, 2 septembrie a.c., la sediul Casei de Pensii Teleorman, a avut loc o conferință de presă prezidată de Directorul Executiv Emilian Bomboe, în care au fost prezentate noile prevederi ale Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii. Legea, care a intrat în vigoare la 1 septembrie, aduce schimbări majore în sistemul de calcul al pensiilor și în condițiile de pensionare pentru viitor.

Casa de Pensii Teleorman a finalizat evaluarea dosarelor de pensie ale celor care s-au pensionat anterior intrării în vigoare a Legii 360/2023, acoperind perioada 2021-2024. În urma acestei evaluări, în lunile iulie și august, au fost recalculate și emise 81.700 de decizii de pensionare dintr-un total de 83.200.

Directorul Executiv Emilian Bomboe a subliniat că nemulțumirile pensionarilor se concentrează în principal pe faptul că anumite perioade nu sunt luate în calcul la stabilirea „punctelor de stabilitate”. Acestea includ serviciul militar, anii de studii universitare, pensia de invaliditate, perioadele de șomaj anterioare anului 2001, pentru care nu s-a plătit contribuția la asigurările sociale (CAS), și perioadele de concediu medical între 2001 și 2006, înainte ca plata CAS să devină obligatorie.

Începând cu anul 2008, punctele suplimentare au fost acordate pentru persoanele care au lucrat în condiții de muncă superioare. Totuși, pentru anii suplimentari aferenți grupelor de muncă, nu se acordă puncte de stabilitate, ceea ce a generat confuzie și nemulțumiri în rândul pensionarilor.

Numărul de puncte de stabilitate se acordă pentru stagiul de cotizare contributiv de peste 25 de ani realizați în sistemul public. Cu toate acestea, anumite perioade nu sunt luate în calcul la stabilirea acestor puncte, cum ar fi:

-Indemnizația de asigurări sociale între 10.09.2003 – 01.01.2006 (incapacitate temporară de muncă);

-Indemnizația de asigurări sociale între 01.04.2001 – 01.01.2006 (incapacitate temporară de muncă);

-Perioadele de completare/plăți compensatorii după 1 aprilie 2001;

-Șomajul tehnic conform OUG 28/2009, 4/2010;

-Studiile universitare;

-Serviciul militar;

-Pensia de invaliditate;

-Concediul pentru creșterea copilului;

-Diverse perioade acoperite de decrete și ordonanțe anterioare anului 2006.

Recalcularea pensiilor se efectuează pe baza unei formule precise, care ia în considerare valoarea punctului de referință (VPR), înmulțită cu numărul total de puncte.

Pensiile sunt calculate, începând cu 1 ianuarie 2024, după următoarea formulă:

Total puncte acumulate x Valoare punct de referință (81 ) = Valoare pensie

Totalul punctelor acumulate este compus din :

  • Puncte contributivitate – venituri pentru care s-a platit CAS, acord global, sporuri nepermanente,al 13-lea salariu, premii, prime pe care angajatul le-a primit
  • Puncte necontributivitate- facultate, armată, șomaj, cu condiția ca angajatul să nu fi lucrat în această perioadă, aducând un punctaj suplimentar de 0,25 pe an
  • Puncte de stabilitate

 Puncte de necontributivitate cum ar fi perioadele de studii universitare ,serviciu militar și șomaj .

Exemplu:

4 ani facultate + 6 luni armata + 6 luni șomaj = 5 ani x 0,25 puncte = 1,25 puncte necontributive

Punctele de stabilitate se acordă și pentru fracțiuni de an, în funcție de durata stagiului de cotizare:

-0,50 puncte pentru fiecare an realizat între 25 și 30 de ani;

-0,75 puncte pentru fiecare an realizat între 30 și 35 de ani;

-1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

„Cea mai bună veste a acestui an pentru cei aflați la pensie este că nimeni nu va avea de pierdut, ci doar de câștigat,” a concluzionat directorul executiv Emilian Bomboe, subliniind că reforma adusă de Legea 360/2023 își propune să creeze un sistem de pensii mai echitabil și transparent pentru toți contribuabilii.

Directorul Executiv Emilian Bomboe a încheiat conferința subliniind faptul că aceste schimbări sunt esențiale pentru modernizarea sistemului de pensii din România, iar Casa de Pensii Teleorman rămâne angajată în a asigura o tranziție cât mai lină pentru toți beneficiarii.

Mircea OLTEANU

Despre autor

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Conferință Presă Pensii Teleorman Implementarea Recalcularea Pensiilor