Prețul apei potabile și al serviciilor de canalizare în județul Teleorman a crescut, iar acest lucru a generat îngrijorări și întrebări din partea cetățenilor, care vor primi facturi mai mari începând din această lună.
Conform informațiilor furnizate de Apa Serv, la solicitarea Liber în Teleorman, modificarea prețurilor și tarifelor a avut la bază Decizia Autorității Naționale de Reglementare a Serviciilor Publice de Gospodărie Comunală (A.N.R.S.C.) nr. 149/29.09.2023 privind ajustarea tarifară a prețului și tarifului pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare. Această decizie a fost luată în contextul implementării „Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din Județul Teleorman, POIM 2014-2020”, în valoare totală de 240.695.229 euro fără TVA (284.918.925 euro cu TVA), proiect care trebuia finalizat de mult timp.
În legătură cu stadiul Proiectului „Reabilitarea și extinderea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare în județul Teleorman”, directorul Apa Serv – Ciprian Gurban ne-a explicat că trei dintre contracte au fost fazate și s-au confruntat cu dificultăți majore. Contractul de alimentare cu apă a municipiului Turnu Măgurele a trebuit să fie relicitat din cauza falimentului constructorului german, ceea ce a întârziat semnificativ proiectul. La fel, contractele pentru rețelele de alimentare cu apă și canalizare în municipiul Alexandria și orașul Videle au fost afectate de falimentul unui constructor român, generând noi întârzieri și costuri suplimentare.
„Ca răspuns la adresa dumneavoastră, înregistrată la S.C. APA SERV S.A. Alexandria cu nr. 9301/25.10.2023, în conformitate cu prevederile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, vă comunicăm datele solicitate:
H.C.L. nr. 260 din 22.08.2023 se referă la acordarea unui mandat special reprezentantului Municipiului Alexandria în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Teleormanul” pentru a vota favorabil aprobarea Strategiei de tarifare.
Modificarea prețurilor şi a tarifelor prin Decizia A.N.R.S.C. nr. 149/29.09.2023 privind ajustarea tarifară a prețului şi tarifului pentru serviciile de alimentare cu apă şi canalizare pentru întreaga arie de operare s-a făcut în raport cu Strategia de tarifare adoptată în vederea implementării „Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din județul Teleorman, POIM 2014-2020”, cu o valoare totală de 240.695.229 euro fără TVA (284.918.925 euro cu TVA), pentru acest proiect operatorul APA SERV va angaja și un credit în procent de 6% din valoarea investiției, respectiv 14.441.714 euro (fără TVA), pentru a-şi putea demonstra capacitatea de susţinere a investiției.
Totodată, astfel de strategii de tarifare au fost aprobate de toți operatorii care au în derulare/ urmează să deruleze astfel de proiecte majore de investiții.
Decizia de majorare a tarifelor nu este la latitudinea operatorului S.C. APA SERV S.A., nici a autorităților locale beneficiare, ci este o condiție impusă de Comisia Europeană pentru finanțarea proiectelor de investiții realizate din fonduri europene.
Proiectul Major Reabilitarea şi extinderea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în județul Teleorman” a fost compus dintr-un număr de 13 contracte, din care 11 contracte de execuție lucrări pe alimentare cu apă potabilă şi epurare ape uzate. Nouă dintre aceste contracte au fost finalizate în perioada anilor 2014-2016 şi se află în exploatare la nivelul celor 5 aglomerări aferente unităților administrativ teritoriale municipii şi oraşe din județul Teleorman.
Există trei contracte fazate: – alimentarea cu apă a muncipiului Turnu Măgurele, contract relicitat pe fondul falimentului constructorului german, rețele alimentare cu apă şi reţele canalizare în municipiul Alexandria şi oraşul Videle, contract relicitat pe fondul falimentului constructorului român, rezervorul de apă de la Zimnicea, care a fost dislocat ca indicator fizic de realizat din contractul inițial ce includea întreaga Uzină de alimentare cu apă. Aceste contracte sunt în derulare, având termen de finalizare 31.12.2023”, potrivit răspunsului semnat de directorul Apa Serv – Marius Ciprian GURBAN.
Citiți și: Apă mai scumpă în Teleorman, dar la fel de murdară
Citiți și: INVESTIGAȚIE. Cum s-au dus banii europeni pe apa Teleormanului și cum îi recuperează Apa Serv din buzunarele oamenilor?
Citiți și: Coeficient de neînchidere mai mare decât consumul, la APASERV
Citiți și: Apa-Serv cumpără benzină și motorină de 200.000 de euro
Citiți și: De ce plătim coeficient de neînchidere – explicațiile Apa Serv Teleorman
Citiți și: Mai avem până vom bea apă plată de la robinet în Teleorman – Stadiul proiectului