× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Deputat Florin Piper-Savu: Măsurile PSD de luptă contra inflației încep să-și arate efectele pozitive / Declarație politică

Ziarul Teleormanul • 15-08-2023, 14:00:09 • 238 vizualizari
 

Rocada guvernamentală din iunie a venit și cu un nou program de guvernare. Premierul PSD, Marcel Ciolacul se angaja la momentul preluării guvernării că până la finalul lui 2023, inflația va scădea de la 10,3% la 8% și le-a promis românilor că vor beneficia de prețuri reduse la raft și s-a ținut de cuvânt.

Anul 2023 a debutat cu o rată anuală a inflaţiei în luna ianuarie 2023 comparativ cu luna ianuarie 2022 de15,1%. Acum, INS confirmă oficial că inflația a coborât la o singură cifră, 9,4%! După ce pandemia, liberalizarea ticăloasă a prețurilor la energie și gaze, criza energetică și războiul au împins inflația până la 16,8% în noiembrie anul trecut, măsurile PSD de luptă contra inflației încep să-și arate efectele pozitive.

Scumpirile s-au mai domolit, iar BNR preconizează că am putea încheia anul cu o inflație de 7,5%.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu s-a angajat că va coopera cu BNR în lupta cu creșterea prețurilor și că va reface puterea de cumpărare a românilor și competitivitatea companiilor strategice din economie și a IMM-urilor care produc în România.

Schema de plafonare/reglementare la energie și gaze, măsura de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază, precum și pachetele consistente de stimulare economică și investiții publice, sunt doar câteva dintre măsuri PSD gândite și implementate în lupta cu prețurile și reducerea importurilor.

După reglementarea prețurilor la energie și oprirea speculei la carburanți, prețurile la alimente reprezenta principala sursă a inflației. La alimente inflația era dublă față de celelalte bunuri și servicii.

O măsură menită să reducă inflaţia şi, totodată, un ajutor pentru românii cu venituri mici şi medii s-a materializat în adoptarea de Guvern a Ordonanţei de Urgenţă privind stoparea creşteriipreţurilor la alimentele de bază începând cu data de 1 august 2023.

Măsurile de plafonare la 20% a adaosului comercial la procesatori și la magazine, pentru cele 14 grupe de alimente de bază, prevăzute de ordonanța de urgență își fac simțite primele efecte pozitive; marile lanțuri de magazine afișează prețuri mai mici cu până la 34% la produsele de bază. Dacă, până la începutul lunii august, prețurile s-au situat, constant, pe un trend ascendent, românii constată, atunci când merg la cumpărături, că se poate și altfel. Prețurile alimentelor, afișate la rafturile marilor magazine, au scăzut simțitor, ordonanța de urgență atingându-și astfel scopul pentru care a fost dată.

Partidul Social Democrat rămâne fidel politicii sale de construire a unei societăți echitabile și de  consolidarea dimensiunii sociale a acesteia, prin politici adecvate, care să reglementeze în mod eficient justiția socială, mobilitatea socială, reducerea sărăciei și a inegalității veniturilor.

Related

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Teleormanul » Articole Ziarul Teleormanul »
 
Deputat Florin Piper-Savu Măsurile Luptă Contra Inflației încep Să-și Efectele Pozitive Declarați