× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Deputatul PNL Maria Stoian, printre inițiatorii unui proiect de lege de modificare și completare a legii privind societățile

Ziarul Teleormanul • 16-08-2023, 10:00:12 • 196 vizualizari
 

Mai mulți parlamentari liberali, printre care și deputatul PNL de Teleorman Maria Stoian, au inițiat o propunere legislativă privind modificarea și completarea Legii nr. 31/1990 privind societățile, proiect care se află la comisiile Senatului, urmând să intre în lucru după vacanța parlamentară.

Modificările propuse de inițiatori vizează permiterea participării și votului online în cadrul adunărilor generale, iar, potrivit expunerii de motive, acest lucru ar aduce o serie de avantaje: “Transformarea digitală a revoluţionat modul în care societăţile îşi desfăşoară activităţile şi îşi administrează operaţiunile. În acest context, dreptul societăţilor trebuie să se adapteze la noile realităţi ale lumii digitale pentru a răspunde nevoilor crescânde ale acţionarilor şi asociaţilor. Legea nr. 31/1990 impune în prezent organizarea adunărilor generale în format fizic, însă ar putea fi necesară modificarea acestei prevederi pentru a permite participarea fizică sau online la aceste şedinţe.

Propunerea legislativă îşi propune permiterea participării şi votului online, de la distanţă, în cazul tuturor societăţilor în comandită simplă, în comandită pe acţiuni, în nume colectiv, respectiv a societăţilor cu răspundere limitată şi a societăţilor pe acţiuni. Modificarea legislativă propusă ar unifica cadrul normativ privind votul în adunările generale ale societăţilor reglementând în Legea privind societăţile posibilitatea folosirii sistemelor electronice de vot. în prezent, procedura de vot utilizată în cadrul societăţilor pe acţiuni este nemodificată din forma iniţială a Legii privind societăţile, nefiind ancorată în realităţile lumii digitale. În cazul votului prin corespondenţă, mai ales în ceea ce priveşte companiile listate la bursă, necesitatea de a imprima buletinul de vot şi a-1 trimite în format original prin serviciile poştale reduce interesul acţionarilor de a fi implicaţi în procesul de vot. Sistemul de vot electronic ar putea oferi avantaje majore atât pentru asociaţi şi acţionari, cât şi pentru societăţi ca persoane juridice titulare de drepturi şi obligaţii. În primul rând, ar putea reduce costurile şi timpul necesar organizării adunărilor generale. În plus, ar putea creşte participarea la adunările generale. De asemenea, votul electronic ar putea creşte transparenţa şi securitatea procesului de vot. Prin utilizarea unui sistem electronic, ar fi mult mai uşor pentru societăţi să verifice autenticitatea voturilor şi să asigure că procesul de vot este corect şi transparent. De asemenea, reglementarea votului electronic va aduce avantaje şi în sensul reducerii riscului de fraude şi erori. Unul dintre avantajele majore ale digitalizării în dreptul societăţilor este creşterea eficienţei şi economisirea de timp. Participarea online la adunările generale permite membrilor să se conecteze şi să voteze rapid, fără a fi nevoie să călătorească şi să participe personal (…)

Ţări precum Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Australia au introdus deja prevederi legislative care permit participarea online la adunările generale. Studierea acestor modele şi adaptarea lor la contextul românesc ar putea contribui la dezvoltarea unei legislaţii eficiente şi echilibrate în domeniul dreptului societăţilor în România. În concluzie, participarea digitală la adunările generale ale acţionarilor şi asociaţilor oferă numeroase beneficii în ceea ce priveşte eficienţa, economisirea de timp şi costuri, transparenţă, protejarea drepturilor acţionarilor şi asociaţilor şi adaptabilitatea la situaţii neprevăzute. Modificarea Legii nr. 31/1990 pentru a permite acest tip de participare ar putea contribui la modernizarea dreptului societăţilor în România şi la armonizarea cu practicile internaţionale”.

Related

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Teleormanul » Articole Ziarul Teleormanul »
 
Deputatul Stoian Printre Inițiatorii Proiect Modificare Completare Privind