Domnule președinte, puteți să ne spuneți ce v-a determinat să candidați pentru județul Teleorman și să vă asumați opinia publică, având în vedere că nu sunteți din partea locului?
Principalul obiectiv al PNL este oprirea depopulării județului și dezvoltarea economică și socială a acestuia. Faptul că nu sunt din Teleorman nu îl consider un dezavantaj datorită experienței mele din Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului ori ca director APIA. Oamenii mă cunosc și îmi împărtășesc grijile și problemele lor. Să își vadă copiii acasă și locuri de muncă create pentru ei, acestea sunt problemele reale ale comunității. Ei își pun speranța în oricine îi poate ajuta să rezolve aceste lucruri. Timp de 30 de ani, PSD-ul care a condus acest județ nu a făcut nimic în acest sens.
Considerați că aveți capacitatea de a înfrunta PSD-ul, cunoscut pentru organizarea eficientă a campaniei electorale și a alegerilor la nivel local?
Eu cred că oamenii s-au convins că în 30 de ani PSD a promis mult și a făcut puțin. Au avut oameni și în administrația centrală, unii chiar au condus România. Mai sunt trei săptămâni de campanie pentru alegerile parlamentare și două săptămâni până la prezidențiale și, ca întotdeauna, pe ultima sută de metri, lupta se încinge. Însă ce văd până în momentul de față este că PSD face o campanie identică cu aceea de la locale, în care nu vorbeste și încearcă să câștige alegerile pe organizare. Aș fi vrut să avem o dezbatere pe proiecte în spațiul public, să discutăm planuri concrete, dar…
Eu sper să nu se mai voteze ca până acum și pentru cetățeni să primeze calitatea proiectelor și credibilitatea oamenilor care promovează proiectele respective. Proiecte bine gândite și puse la punct.
Având în vedere calificările și experiența dumneavoastră în politică, ce ne puteți spune despre șansele reale de dezvoltare pe care le are Teleormanul în contextual actual: infrastructura precară, rata șomajului ridicată, gradul de migrație a locuitorilor în străinătate?
Pornind de la minusurile pe care le are județul, lipsa infrastructurii mari, autostrada, facilități portuare, până la plecarea resursei umane tinere și lipsa locurilor de muncă, cred că trebuie să abordăm un proiect integrat, acest ITI după modelul Delta Dunării. Și vă dau un exemplu pe agricultură. Agricultura din județul Teleorman contribuie cu 10% din PIB, dar suma respectivă are o marjă de profit redusă, pentru că vorbim de materie primă. Trebuie să punem lângă acești 10% o sumă corespunzătoare, astfel încât să fim în măsură să procesăm această materie primă și cel care lucrează în agricultură să aibă și o marjă de profit importantă. Cam despre asta este vorba: despre soluții, nu despre promisiuni și vorbe. Soluții legate de infrastructura mare, de parcurile industriale, facilități, investiții, creare de locuri de muncă prin investitori, soluții pentru fermieri. Nu mai vorbesc de partea de turism, care poate avea chiar și în Teleorman o componenta importantă.
Credeți că veți avea concursul autorităților pentru implementarea acestui proiect la nivelul județului? Știm cu toții stilul acestora de lucru la nivel local.
Dacă acest proiect va beneficia de o susținere publică majoră, și aici mă refer la oameni, media, societate civilă, vor fi obligați să adopte un astfel de mecanism. Oamenii își doresc dezvoltarea cu adevărat. Trebuie să te gândești la un astfel de proiect integrat, atunci când vezi un județ părăsit și sărac.
CMF 11240002