Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) desfășoară o investigație asupra atacului cibernetic executat cu aplicația ransomware Backmydata, un virus din familia ransomware Phobos, care a criptat datele din serverele mai multor spitale din România care folosesc platforma informatică Hipocrate.
21 de spitale au fost afectate în urma atacului. Spitalul de Pediatrie Pitești a fost afectat începând cu data de sâmbătă 10 februarie 2024. Celelalte spitale au fost afectate începând cu 11-12 februarie 2024: Spitalul Județean de Urgență Buzău, Spitalul Județean de Urgență Slobozia, Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța, Spitalul Județean de Urgență Pitești, Spitalul Militar de Urgență “Dr. Alexandru Gafencu” Constanța, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Spitalul Municipal Sighetu Marmației, Spitalul Județean de Urgență Târgoviște,
Spitalul Clinic Colțea, Spitalul Municipal Medgidia, Institutul Clinic Fundeni, Institutul Oncologic “Prof. Dr. Al. Trestioreanu” București (IOB), Institutul Regional de Oncologie Iași (IRO Iași), Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga, Spitalul orășenesc Băicoi, Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București, Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca, Spitalul Clinic C.F. nr. 2 București, Centrul medical MALP SRL Moinești.
Conform datelor DNSC, celelalte 79 de unități din sistemul de sănătate au fost deconectate de la internet și asupra lor se desfășoară investigații suplimentare pentru a se stabili dacă au fost (sau nu) ținta atacului.
Majoritatea spitalelor afectate au copii de siguranță a datelor de pe serverele afectate, cu date salvate relativ recent (1-2-3 zile în urmă) cu excepția unuia, ale cărui date au fost salvate cu 12 zile în urmă. Aceasta ar putea permite restaurarea mai facilă a serviciilor și a datelor.