Ministrul Simona Bucura-Oprescu a avut la Luxemburg, la solicitarea sa și în marja Consiliului Uniunii Europene dedicat miniştrilor muncii, ocupării şi politicilor sociale, o întâlnire bilaterală cu omoloaga sa din Republica Italiană, Marina Elvira Calderone – ministru al Muncii și Politicilor Sociale.
Simona Bucura-Oprescu a prezentat ministrului italian situația recunoașterii drepturilor de pensie ale românilor care au lucrat sau lucrează în Italia. Casele de Pensii din România au semnalat faptul că procesul recunoașterii drepturilor respective se desfășoară extrem de greoi, putând ajunge până la o durată de trei ani.
Ca urmare a întâlnirii, ministrul Marina Elvira Calderone a dispus măsuri care vor contribui la rezolvarea mai rapidă a situației. Astfel, 10 funcționari de la nivel central din Ministerul italian al Muncii vor fi formați și se vor ocupa special de soluționarea cererilor transmise online de către cetățenii români prin sistemul RINA. În acest fel, angajații care lucrează la Institutul de Asigurări Sociale de la Terni (INPS) în Italia se vor putea ocupa cu prioritate de dosarele întârziate (circa 5.000 în acest moment).
“’Îi mulțumesc doamnei ministru Marina Elvira Calderone pentru reacția imediată pe care a avut-o în urma bilateralei de la reuniunea EPSCO, pentru implicarea sa personală în soluționarea unei probleme care vizează toți lucrătorii români din Italia. Ne unim, astfel, forțele pentru ca românii să aibă acces mai rapid la un drept binemeritat. Buna cooperare dintre Ministerul Muncii și Solidarității Sociale din România și Ministerul Muncii și Politicilor Sociale din Italia va continua”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
În Italia sunt peste un milion de români, iar numărul contractelor de muncă încheiate de aceștia în Peninsulă este de peste 600.000.
INPS Terni gestionează, ca Pol de Competență, cel mai mare număr de cereri de obținere a pensiei comunitare în relația cu instituțiile române.