× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 
alege dreapta unita

Expoziția itinerantă „Jandarmeria Română 1850 – 2020”.

Muzeul Judetean • 14-05-2024, 20:00:56 • 23 vizualizari
 
alege dreapta unita

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române organizează, în perioada 17 mai – 14 iulie 2024, la Muzeul Județean Teleorman expoziția itinerantă „Jandarmeria Română 1850 – 2020”.

Muzeul Județean Teleorman este a douăzeci și una instituție muzeală din România care găzduiește expoziția cu tematică militară. Aceasta a fost organizată mai întâi la Muzeul Național de Istorie a României, în intervalul 29 iulie – 8 noiembrie 2020 și ulterior itinerată la instituții muzeale de rang municipal, județean și național din: Oradea, Arad, Buzău, Timișoara, Târgoviște, Brașov, Reșița, Satu Mare, Baia Mare, Călărași, Slobozia, Deva, Craiova, Constanța, Tulcea, Bistrița, Miercurea Ciuc, Sighetu Marmației și Târgu Mureș. Până în prezent peste 41.000 de vizitatori au reușit să cunoască istoria Jandarmeriei Române prin intermediul unei cercetări calitative, echilibrate și obiective, având posibilitatea să vadă piese de patrimoniu reprezentative pentru istoria acestei arme.

Expoziția reprezintă rezultatul unei colaborări de succes dintre Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Asociația RoMilitaria, Muzeul Județean Teleorman și Inspectoratul de Jandarmi Județean „General de brigadă Ion Bunoaica” Teleorman.

Organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, expoziția își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României. Întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română și-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranței cetățeanului, al drepturilor și libertăților sale fundamentale.

În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, distincții, brevete, documente, fotografii, publicații de specialitate, elemente de echipament care provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și al Muzeului Jandarmeriei Române alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului „Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.

În cadrul expoziției va fi evocat Nicolae Bunghez, subofițer jandarm care și-a desfășurat activitatea profesională în județul Teleorman în perioada interbelică și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acesta a fost implicat în capturarea agenților Serviciului de Executare de Operațiuni Speciale (S.O.E.) parașutați în apropierea localității Plosca în decembrie 1943 ca parte a operațiunii Autonomous. Fotografiile și documentele au fost oferite de domnul Sebastian Bunghez, nepotul subofițerului jandarm Nicolae Bunghez, căruia dorim să îi mulțumim pentru contribuția domniei sale.

Un rol semnificativ la realizarea expoziției îi revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, unul dintre cei mai notabili specialiști în istoria Jandarmeriei Române și autor al cărții „Jandarmii și milițienii de la sate” publicată la editura ASTRA Museum din Sibiu în anul 2014.

Articolul Expoziția itinerantă „Jandarmeria Română 1850 – 2020”. apare prima dată în Muzeul Judetean Teleorman.

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Muzeul Judetean » Articole Muzeul Judetean »
 
Expoziția Itinerantă Jandarmeria Română