× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Federația Națională a Lucrătorilor, afiliată la BNS, cere Ministerului Agriculturii deschiderea unei investigații la AFIR

Ziarul Mara • 26-10-2023, 10:00:22 • 143 vizualizari
 

* Angajații Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, hărțuiți de conducerea instituției

Federația Națională a Lucrătorilor, afiliată la BNS, cere Ministerului Agriculturii deschiderea unei investigații la AFIR.

„Scandal la AFIR! Angajații, târâți în Tribunale pentru acordarea unor drepturi salariale „eronat” de către conducerea instituției.

Federația Națională a Lucrătorilor (FNL), membră a Blocului Național Sindical și reprezentată prin afiliatul său, Sindicatul Lucrătorilor din Europa, aduce în atenția opiniei publice, pentru a treia oară, situația gravă din cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Concret, sub conducerea directorului general al AFIR, George Chiriță, angajații agenției au fost supuși unor presiuni inacceptabile și acuzații nefondate cu privire la acordarea acestora, în mod eronat, a unor presupuse sume derizorii de către instituție, verificate și avizate de către toți directorii AFIR, inclusiv de către Serviciul Control Financiar Preventiv Propriu și de către Controlorul financiar delegate de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în ceea ce privește drepturile salariale, pentru perioada cuprinsă între octombrie 2020 și martie 2022. Aceste acuzații au fost folosite ca pretext pentru trimiterea angajaților în fața tribunalelor din întreaga țară.

Mai mult decât atât, Direcția Economică din cadrul AFIR a emis somații prin e-mail, cerând angajaților să aprobe reținerea acestor sume, invocând erori de calcul și presupuse greșeli. Angajații, în căutarea de explicații și dovezi, au fost în mare parte ignorați și nu și-au exprimat acordul cu privire la reținerea sumelor. Cu toate acestea, conducerea AFIR a interpretat lipsa unui răspuns ca pe un acord tacit. Alții, conștienți că nu au nici o vină, şi-au exprimat dezacordul cu privire la problema în cauză. Iar acum se vor confrunta în Instanță, pe nervii și cheltuielile lor.

Federația Națională a Lucrătorilor și Sindicatul Lucrătorilor din Europa condamnă în mod categoric aceste practici și se angajează să sprijine angajații afectați în protejarea drepturilor lor! Considerăm aceste practici ca fiind nejustificate, abuzive și care au ca scop intimidarea și hărțuirea angajaților. Este imperativ să se desfășoare o investigație riguroasă în acest caz și să se ia măsuri corespunzătoare pentru a asigura un mediu de lucru sigur și drepturile angajaților la AFIR!

Pe această cale, reamintim că la nivelul AFIR nu există încheiat un contract colectiv de muncă.” precizează președintele FNL Horațiu Raicu

Mircea OLTEANU

/

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Federația Națională Lucrătorilor Afiliată Ministerului Agriculturii Deschiderea Investigații