× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Festivalul-concurs naţional de muzică populară „Pe Deal la Teleormănel”, ediția a 51-a

Ziarul Mara • 01-09-2022, 10:00:18 • 350 vizualizari
 

Festivalul-concurs naţional de muzică populară „Pe Deal la Teleormănel” a ajuns la cea de a 51-a ediţie, întreaga lui existenţă fiind pusă în slujba promovării muzicii populare româneşti autentice şi a interpreţilor talentaţi.

Organizatorii festivalului-concurs „Pe Deal la Teleormănel” sunt Consiliul Judeţean Teleorman, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman și Primăria municipiului Alexandria, partenerii media fiind TVR Craiova, Radio România, Radio „Antena Satelor” și presa locală.

Festivalul se va desfășura în perioada 27-29 septembrie 2022, la Centrul Multifuncțional pentru Tineri Alexandria.

La concurs pot participa solişti vocali amatori din toată ţara, mesageri autentici ai zonelor pe care le reprezintă, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 30 ani.

Câştigătorii Marelui Premiu al festivalului din ediţiile trecute nu mai pot concura și nici participanții la trei ediţii anterioare.

Fişele de înscriere în concurs, partiturile şi armonia pieselor care urmează să fie prezentate în concurs vor fi trimise până la 31 august 2022.

Elevii și studenții vor trimite copii după carnetele de elev sau student pe adresa Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman, prin poştă, email cjcpctteleorman@yahoo.com, 0347804482 tel-fax, Iuliana Cîrnaru 0751178335.

Concurenţii vor interpreta, atât la preselecţie, cât şi în concurs, două piese muzicale: una fără acompaniament (doină sau baladă) și una cu acompaniament, specifică zonei din care provin.

În plus, concurentul va mai avea pregătite şi alte piese muzicale, la care juriul poate apela pentru o mai bună evaluare.

La cererea juriului, concurenţii trebuie să fie capabili să ofere informaţii despre piesele interpretate şi costumul popular prezentat.

Preselecţia concurenţilor va avea loc în ziua de 27 septembrie 2022, la Centrul Multifuncțional pentru Tineri din Alexandria, începând cu ora 12.00, în prezenţa membrilor juriului festivalului, iar concursul se va desfăşura în ziua de 28 septembrie, începând cu ora 18.00, în aceeași locație.

Gala laureaţilor va avea loc în data de 29 septembrie 2022, la Centrul Multifuncțional pentru Tineri Alexandria, începând cu ora 18.00.

Acompaniamentul concurenţilor va fi susţinut de Orchestra Ansamblului „Burnasul”, condusă de maestrul Adrian Grigoraş, dirijorul Orchestrei Radio România.

Ordinea de intrare în concurs va fi stabilită de organizatori, ţinându-se seama de reprezentarea diversificată şi echilibrată a zonelor folclorice ale ţării.

Concurenţii au obligaţia să respecte programul de repetiţii, spectacole şi alte activităţi (dezbateri, conferinţe de presă, întâlniri, prezentări, înregistrări etc.) concepute de organizatori. Toţi concurenţii vor apărea într-un pliant.

În afara concursului, în cele două seri, vor susţine recitaluri apreciaţi interpreţi ai cântecului popular românesc.

Juriul concursului va fi alcătuit din personalităţi de seamă ale vieţii culturale şi artisitice, specialişti în domeniul cercetării culturii şi tradiţiei populare.

Clasificarea interpreţilor participanţi la concurs se va face în funcţie de calitatea interpretării, ţinuta scenică, autenticitatea şi valoarea artistică a pieselor și a costumului popular cu care evoluează.

Publicul va vota câştigătorul „Premiului de popularitate”.

În funcţie de nivelul evoluţiei interpreţilor, juriul, în consens cu organizatorii, poate hotărî neacordarea unor premii sau redistribuirea sumelor aferente premiilor neacordate, decizia fiind irevocabilă.

Câştigătorii vor obţine plachete şi premii în bani în valoare brută, după cum urmează:

– Trofeul „Pe deal la Teleormănel”- 4.500 Ron

– Premiul I- 3.500 Ron

– Premiul II- 2.500 Ron

– Premii III- 2.000 Ron

– Premiul de popularitate- 1.000 Ron

– Premiul CJCPCT Teleorman- 1.000 Ron

– Premiul Radio România pentru autenticitatea repertoriului- o sesiune de înregistrări cu Orchestra Radio România.

Participanţii la concurs vor suporta cheltuielile de transport.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Traditionale Teleorman va asigura masa pentru toţi participanţii la preselecţie, cazarea şi masa concurenţilor şi laureaţilor (inclusiv pentru un însoțitor, în cazul minorilor), condiţii pentru repetiţii,

premiile câştigătorilor și toate celelalte plăţi aferente organizării şi desfăşurării festivalului.

Directorul festivalului este Ciprian Robert Agapie, managerul CJCPCT Teleorman.

Cornelia RĂDULESCU

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Festivalul-concurs Naţional Muzică Populară Teleormănel Ediția