× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Florin Piper-Savu: ” Family Start și Student Invest, expresia preocupării PSD pentru tânăra generație și viitorul țării!”

Infoexpres TV • 11-11-2023, 20:00:27 • 257 vizualizari
 

???????????????????????????????????????? ???????????????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????? ???????????????????????? ş???? ???????????????????????? ???????????????????? sunt, din nou, la dispoziția studenților și tinerelor familii. Aceste programe sunt pachete de sprijin, parte a programului de guvernare ”Sprijin pentru România”, expresia preocupării PSD pentru tânăra generație și viitorul țării.

StudentInvest, respectiv, FamilyStart sunt destinate să fie un sprijin financiar pentru studenți sau familii prin acordarea de împrumuturi cu garanții, dobânzi și comisioane aferente creditelor, subvenționate de stat. După modificările aduse legii, în 2023, creditele cu garanția statului și dobândă plătită de stat sunt mai accesibile.

În programul Student Invest au fost făcute următoarele modificări:

suma maximă care poate fi împrumutată este 75.000 de lei;

a crescut vârsta solicitanților de la 31 de ani până la maximum 40 de ani;

s-au extins categoriile persoanelor eligibile: studenții, masteranzii și doctoranzii.

Banii pot fi folosiți pentru achitarea tuturor cheltuielilor legate de studii, dar și a unor tratamente medicale, iar studenții care sunt părinți pot plăti pentru educația sau activitățile copiilor (aparatură și instrumente pentru a-și urma abilitățile vocaționale).

Dobânda în acest program rămâne subvenționată 100% de Guvernul României.

În programul Family Start, familiile la început de drum sau părintele care-și crește singur copilul, până în 45 de ani, vor putea împrumuta în programul Family Start până la 150.000 de lei, dublu față de anul trecut.

Banii împrumutați cu dobândă plătită 75% de stat vor putea fi folosiți, printre altele, pentru:

educația și activitățile extrașcolare ale copiilor;

achiziția unor mașini second-hand de maximum 5 ani vechime sau autoturisme speciale pentru persoanele cu dizabilități;

achiziția, construcția sau renovarea unei locuințe;

dotarea cu panouri fotovoltaice a unei case;

electrocasnice noi etc.

Avantajele celor două programe derulate în 2023 constau în facilități de creditare, după cum urmează:

Garanții de stat– Fondul Român de Contragarantare SA asigură garantarea de până la 80% a împrumutului acordat de către banca/instituția de credit înscrisă în program;

Comisioane subvenționate – sunt acoperite integral comisionul de analiză și comisionul de administrare pe toată durata de valabilitate a garanției acordate prin FRC;

Dobânda aferentă creditului – este subvenționată diferențiat, în funcție de program, astfel:

Student Invest 100% – acoperire integrală;

Family Start 75% – acoperire în proporție de 75%;

Durata creditului – este de maxim 10 ani, inclusiv perioada de grație.

Începând cu noiembrie 2023 au fost acordate primele garanții de stat pentru credite aprobate în cadrul programului guvernamental Family Start. Libra Internet Bank și Banca Cooperatistă Jiul din Târgu Jiu sunt primele instituții de finanțare care au transmis Fondului Român de Contragarantare SA (FRC) mai multe solicitări de garantare.

Băncile care au subscris plafoanelor de garantare disponibile în 2023 care primesc și analizează solicitările potențialilor beneficiari sunt următoarele: CEC Bank, EXIM Banca Românească, Libra Internet Banking, Techventures Bank, Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP și marea majoritate a Băncilor Cooperatiste afiliate acesteia.

Fondul Român de Contragarantare dar și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse vor demara o serie de prezentări și dezbateri în centrele universitare. Seria întâlnirilor a debutat la Iași, la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, aceasta fiind urmată de cele organizate la Timișoara, Constanța, Cluj-Napoca și București.

Florin Piper-Savu , deputat PSD Teleorman

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Infoexpres TV » Articole Infoexpres TV »
 
Florin Piper-Savu Family Student Invest Expresia Preocupării Pentru Tânăra Generație Viitoru