Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a semnat miercuri ordinul prin care sunt alocate inspectoratelor școlare fonduri (1.550.000 de lei) pentru activități în cadrul programului „Împreună prindem curaj”, program ce are drept scop prevenirea și reducerea violenței și a infracțiunilor în mediul școlar.
”Școala trebuie să fie un mediu sigur. Încurajez școlile să se înscrie în acest program și să organizeze activități de prevenire a violenței în mediul școlar, mai ales că există și oportunitatea acestui sprijin financiar, pe care mă bucur că putem continua să-l oferim, în condiții de criză economico-financiară.
Nu putem stimula învățarea și dezvoltarea în școli nesigure, între acte de violență fizică sau psihică. În contextul preocupării constante pentru reducerea violenței în mediul școlar, repet: avem nevoie ca normele pentru reducerea acestui fenomen – care sunt clar prevăzute în lege, metodologii și regulamente – să nu rămână forme fără fond și, totodată, reiau îndemnul meu ca toți membrii comunității școlare să se familiarizeze cu ele și să le aplice, pentru binele copiilor noștri și al personalului din școli. Violența nu poate interfera cu actual educațional!”, a declarat Daniel David.
Potrivit ministrului, comportamentele inacceptabile nu trebuie tolerate, ci semnalate. «Zero toleranță pentru orice formă de violență în mediul școlar!», a mai spus ministrul Educației.
Potrivit unui studiu publicat la finalul anului trecut, șapte din zece elevi spun că au fost victime ale oricărei forme de violență, indiferent de context, la școală, pe drumul casă-școală sau în mediul online, iar un coleg de clasă este agresorul pentru 50% dintre elevi. În același timp, aproximativ 95% dintre elevii care au comis acte de violență au fost, la rândul lor, victime ale violenței școlare.
Dana PĂUNE