× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Icoană “de călătorie” de la sfârșitul secolului XVIII, descoperită de muzeografi în incinta Mănăstirii “Sf. Ioan Valahul”, din Ciuperceni

Ziarul Teleormanul • 19-08-2022, 18:00:06 • 22 vizualizari
 

În această perioadă, reprezentanții Muzeului Județean Teleorman derulează cercetări arheologice preventive în incinta Mănăstirii “Sf. Ioan Valahul”, din comuna Ciuperceni, ocazie cu care, printre altele, aceștia au descoperit și o icoană de mici dimensiuni. Aceasta are ca reprezentare pe Fecioara Maria ţinând în braţe pe Mântuitor, pe mâna stângă, iar cu mâna dreaptă arătând spre El, reprezentare cunoscută sub numele „Maica Domnului Hodighitria” („Îndrumătoarea”, „Călăuzitoarea”).

Icoana are înălţimea de 5,5 cm, lăţimea de 4,6 cm şi grosimea de 0,4 cm. De jur împrejur are un chenar dublu cu rol de ramă, iar pe centrul laturii superioare o agăţătoare. Este realizată din metal comun, fiind probabil argintată. Face parte din categoria icoanelor numite „de călătorie” şi poate fi datată, în linii mari, undeva la sfârşitul secolului al XVIII-lea – începutul secolului al XIX-lea. În imagine, icoana este prezentată înaintea procesului de restaurare, informează reprezentanții instituției de cultură.

Related

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Teleormanul » Articole Ziarul Teleormanul »
 
Icoană Călătorie Sfârșitul Secolului Descoperită Muzeografi Incinta Mănăstirii