× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Incitarea la violență sau discriminarea pe criterii politice devine infracțiune. USR acuză că va fi băgat pumnul în gură presei și Opoziției

Spotmedia • 14-09-2023, 10:01:04 • 239 vizualizari
 

Deputaţii au adoptat, miercuri, decizional, un proiect prin care se stabilește că incitarea la violență, ură sau discriminare pe motive de „opinie ori apartenenţă politică” devine infracțiune și se poate pedepsi cu amendă sau închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Proiectul de modificare a Art. 369 din Codul Penal fusese inițiat de Guvern, după ce Comisia Europeană amenințase România cu procedura de infringement, pentru că erau reglementate prea vag cauzele de incitare la violență ură și discriminare.

Iată articolul în forma actuală: „Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Și iată-l în forma care merge spre promulgare: „Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Scandal în Parlament. USR acuză cenzura, AUR are probleme cu „genul”

Proiectul a fost respins de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, în ședința din 5 septembrie, a doua zi a noii sesiunii parlamentare, pentru că aleșii Puterii au absentat în masă.

Miercuri, în Cameră, au fost înregistrate 187 de voturi „pentru”, 62 de voturi „împotrivă” şi 19 abţineri.

Dezbaterile nu au fost lipsite de scandal. Deputatul USR Oana Murariu a propus un amendament prin care criteriul politic era înlăturat, motivând că astfel va putea fi băgat cu ușurință pumnul în gura presei sau Opoziției. Amendamentul a fost însă respins.

„Aţi călcat în picioare cel puţin două termene din regulament, ca să adoptaţi pe repede înainte acest proiect de lege, invocând infringementul de care tot voi sunteţi răspunzători, pentru că nimeni nu v-a împiedicat să-l adoptaţi la timp şi într-o formă agreată cu Comisia Europeană.

Dar cel mai grav este faptul că rezolvaţi o problemă şi creaţi o alta. Decizia aceasta cadru de la JAI, pe care trebuie să o implementăm în Codul Penal, este despre pedepsirea incitării la ură, violenţă şi discriminare pe criterii de rasism şi xenofobie. Am citit documentul cap-coadă şi nimic din acest text nu vă obligă să adăugaţi criteriul ‘opiniei şi apartenenţei politice’, iar faptul că l-aţi adăugat este o încălcare evidentă a dreptului la liberă exprimare, care este prevăzut şi de Constituţie, şi de nenumărate tratate la care România este parte.

Desigur că parlamentarii vor rămâne sub umbrela imunităţii politice, pentru declaraţii, dar ce se va întâmpla cu restul cetăţenilor, ce se va întâmpla cu jurnaliştii din România? Dacă un jurnalist independent critică un partid sau un politician va spune un adevăr incomod (…) nu cumva se va putea interpreta că este o incitare la ură, la discriminare şi la violenţă? Eu cred că da”, a argumentat deputatul USR Mihai-Alexandru Badea, citat de Agerpres.

Probleme cu proiectul au avut și cei de la AUR, însă din cu totul alte motive, cerând retragerea de pe ordinea de zi pentru a fi îndepărtate criteriile de discriminare legate de gen.

„Şi ştiţi când auzim noi cei de la AUR de gen cum reacţionăm”, a spus George Simion.

Proiectul merge acum spre promulgare, dar există și posibilitatea contestării sale la CCR.

The post Incitarea la violență sau discriminarea pe criterii politice devine infracțiune. USR acuză că va fi băgat pumnul în gură presei și Opoziției appeared first on spotmedia.ro.

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Spotmedia » Articole Spotmedia »
 
Incitarea Violență Discriminarea Criterii Politice Devine Infracțiune Acuză Băgat Pumnul