× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Inițiativă legislativă – permisul de conducere pentru tractor, obligatoriu de la 1 iulie 2024. Dănuț Cristescu: Trebuie să asigurăm o perioadă de tranziție / Declarație politică

Ziarul Teleormanul • 19-10-2023, 14:00:09 • 40 vizualizari
 

Conform unor modificări legislative, conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol de către o persoană care nu posedă permis de conducere (categoria – TR) sau care are un permis de conducere de altă categorie decât cea solicitată de lege, constituie infracțiune.

Noua prevedere creează probleme în activitatea agricolă a fermierilor, având în vedere că, anterior intrării în vigoare a modificărilor legislative, conducerea unui tractor fără permis de conducere și/sau categoria corespunzătoare NU reprezenta sancțiune penală, iar pe de altă parte, legea nu a prevăzut un termen ulterior satisfăcător, pentru intrarea legii în vigoare, astfel încât, persoanele care conduc tractoare să poată intra în legalitate prin îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege și care să preîntâmpine săvârșirea unor infracțiuni.

În acest moment, o mare parte a operațiunilor agricole mecanizate se realizează de către operatorii de utilaje care nu dețin permise de conducere sau, deși au permis de conducere, nu sunt în posesia categoriilor corespunzătoare pentru utilajele agricole, astfel că activitatea agricolă este afectată de noua reglementare, întrucât aceștia nu pot ajunge la bazele lor din câmp fără să se expună sancțiunilor penale.

În sensul asigurării unui termen de tranziție, am depus o inițiativă legislativă (semnată de 18 colegi senatori) de modificare a OUG 195/2002 (Codul rutier), prin care: Pentru a conduce un tractor agricol sau forestier, permisul de conducere corespunzător categoriei va fi obligatoriu din 01.07.2024.

În județul nostru NU există încă școală autorizată pentru categoria TR, una este în curs de autorizare.

Avem doar 72 de școli autorizate pentru categoria TR, multe județe neavând această categorie autorizată.

Persoanele care conduc tractoare trebuie să dețină permis de conducere corespunzător categoriei, totodată trebuie să le asigurăm o perioadă de tranziție pentru intrarea în legalitate.

S-a solicitat procedură de urgență pentru această inițiativă legislativă, sper să fie aprobată.

Related

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Teleormanul » Articole Ziarul Teleormanul »
 
Inițiativă Legislativă Permisul Conducere Pentru Tractor Obligatoriu Dănuț Cristescu