× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

INTERVENȚII PENTRU PREVENIREA ȘI INVESTIGAREA VIOLENȚEI DOMESTICE ÎN PERIOADA IANUARIE – IULIE 2024

IPJ Teleorman • 30-08-2024, 14:00:33 • 19 vizualizari
 

28 August 2024Sursa: IPJ TR

Conform prevederilor legale (Legea nr. 217/2003), violenţa domestică se poate manifesta sub mai multe forme:

a) violenţa verbală - adresarea printr-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, ameninţări, cuvinte şi expresii degradante sau umilitoare;

b) violenţa psihologică - impunerea voinţei sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune şi de suferinţă psihică în orice mod şi prin orice mijloace, prin ameninţare verbală sau în orice altă modalitate, şantaj, violenţă demonstrativă asupra obiectelor şi animalelor, afişare ostentativă a armelor, neglijare, controlul vieţii personale, acte de gelozie, constrângerile de orice fel, urmărirea fără drept, supravegherea locuinţei, a locului de muncă sau a altor locuri frecventate de victimă, efectuarea de apeluri telefonice sau alte tipuri de comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care prin frecvenţă, conţinut sau momentul în care sunt emise creează temere, precum şi alte acţiuni cu efect similar;

c) violenţa fizică - vătămarea corporală ori a sănătăţii prin lovire, îmbrâncire, trântire, tragere de păr, înţepare, tăiere, ardere, strangulare, muşcare, în orice formă şi de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente, prin otrăvire, intoxicare, precum şi alte acţiuni cu efect similar, supunerea la eforturi fizice epuizante sau la activităţi cu grad mare de risc pentru viaţă sau sănătate şi integritate corporală, altele decât cele de la lit. e);

d) violenţa sexuală - agresiune sexuală, impunere de acte degradante, hărţuire, intimidare, manipulare, brutalitate în vederea întreţinerii unor relaţii sexuale forţate, viol conjugal;

e) violenţa economică - interzicerea activităţii profesionale, privare de mijloace economice, inclusiv lipsire de mijloace de existenţă primară, cum ar fi hrană, medicamente, obiecte de primă necesitate, acţiunea de sustragere intenţionată a bunurilor persoanei, interzicerea dreptului de a poseda, folosi şi dispune de bunurile comune, control inechitabil asupra bunurilor şi resurselor comune, refuzul de a susţine familia, impunerea de munci grele şi nocive în detrimentul sănătăţii, inclusiv unui membru de familie minor, precum şi alte acţiuni cu efect similar;

f) violenţa socială - impunerea izolării persoanei de familie, de comunitate şi de prieteni, interzicerea frecventării instituţiei de învăţământ sau a locului de muncă, interzicerea/limitarea realizării profesionale, impunerea izolării, inclusiv în locuinţa comună, privarea de acces în spaţiul de locuit, deposedarea de acte de identitate, privare intenţionată de acces la informaţie, precum şi alte acţiuni cu efect similar;

g) violenţa cibernetică - hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea nonconsensuală de informaţii şi conţinut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite şi utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de ruşine, umili, speria, ameninţa, reduce la tăcere victima.

În nicio formă şi în nicio împrejurare, obiceiul, cultura, religia, tradiţia şi onoarea nu pot fi considerate drept justificare pentru niciun tip de acte de violenţă definite în prezenta lege.

În primele 7 luni ale acestui an, polițiștii teleormăneni au emis 94 de ordine de protecție provizorii, 32 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. În aceeași perioadă, polițiștii au intervenit la 1.871 de cazuri de violență domestică, dintre care 608 în mediul urban și 1.263 în mediul rural.

La nivelul județului Teleorman, în primele 7 luni ale anului 2024, numărul faptelor penale înregistrate în domeniul violenței domestice a crescut cu 97 de fapte, față de primele 7 luni ale anului 2023, de la 291 la 388 de fapte.

Un număr mai mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui, în același timp indicând faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze poliția.

Au fost înregistrate creșteri, comparativ cu perioada similară din anul 2023, pentru loviri sau alte violențe (de la 183 la 275 de fapte), amenințare (de la 21 la 31 de fapte) și nerespectarea ordinelor de protecție/ordinelor de protecție provizorii (de la 34 la 38).

Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor o au infracțiunile de lovire sau alte violențe și amenințările, acestea împreună reprezentând peste 78% din total.

După locul comiterii, 112 infracțiuni au fost comise în mediul urban, 276 în mediul rural, 309 la domiciliu și 79 în spațiul public.

În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 102 ordine de protecție, 32 fiind provenite din ordine de protecție provizorii.

Referitor la nerespectarea ordinului de protecție, au fost sesizate 24 de infracțiuni.

La nivelul județului Teleorman, au fost emise 94 de ordine de protecție provizorii, 32 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție.

Referitor la nerespectarea ordinului de protecție provizoriu, au fost sesizate 14 infracțiuni, dintre care 7 în mediul urban și 7 în mediul în rural.

În primele 7 luni ale anului 2024, la nivelul I.P.J. Teleorman au fost emise 196 de instrumente de protecție pentru victimele violenței domestice, dintre care 94 de ordine de protecție provizorii și 102 ordine de protecție (emise de instanțele judecătorești).

În 16 situații, a fost pusă în aplicare măsura „obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”, 9 prin ordin de protecție și 7 prin ordin de protecție provizoriu.

Pentru 5 dintre persoanele cercetate pentru aceste infracțiuni, au fost dispuse măsuri preventive: 4 rețineri și o măsură de control judiciar.

În ceea ce privește ordinele de protecție provizorii, statistica evidențiază existența a 95 de prezumtivi autori, 93 dintre aceștia fiind de sex masculin, și 106 victime, 87 dintre acestea fiind femei/tinere și 5 minori. Referitor la calitatea victimei în raport cu agresorul, în cele mai multe cazuri acestea sunt soț/soție (44 de cazuri) sau actual/fost partener (28 de cazuri), urmate de părinte/tutore legal (11 cazuri), fiu/fiică (9 cazuri) și alte relații de familie (14 cazuri).

În perioada supusă atenției au fost dispuse, prin ordinele de protecție provizorii, 128 de măsuri de protecție, după cum urmează:

  • 42  - evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate

 

  • 7 - reintegrarea victimei  și, după caz, a copiilor în locuința comună
  • 72 - obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, astfel cum sunt definiți

 

  • 7 - obligarea agresorului de a purta permament un dispozitiv electronic de supraveghere.

Totodată, polițiștii au asigurat intervenția în cazul a:

  •  167 de alerte (de apropiere, de defecțiune sau de depășire a perimetrului) generate de Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică

 

  • 1.719 semnalări efectuate prin S.N.U.A.U. 112, ce vizează sfera violenței domestice.

           De asemenea, a fost constatată o situație în care persoana supravegheată (agresor) a refuzat montarea dispozitivului electronic de supraveghere, fiind întocmit dosar penal conform prevederilor Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice – art. 47.

Reamintim că polițiștii emit ordine de protecție provizorii în exercitarea atribuțiilor de serviciu când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Pe această cale, trasmitem tuturor victimelor violenței domestice, din județul nostru, și nu numai, că acceptarea violenței nu reprezintă o soluție pentru rezolvarea situațiilor conflictuale, iar polițiștii I.P.J. Teleorman vin în sprijinul acestora ori de câte ori sunt sesizați cu privire la astfel de fapte, în limitele legii.

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe IPJ Teleorman » Articole IPJ Teleorman »
 
INTERVENȚII PENTRU PREVENIREA INVESTIGAREA VIOLENȚEI DOMESTICE PERIOADA IANUARIE