În cadrul evenimentului de prezentare a candidaților PNL Teleorman, desfășurat sub sloganul #TeleormanMeritaMaiMult, Daniel Constantin a anunțat un program ambițios de Investiții Teritoriale Integrate (ITI) Giurgiu-Teleorman, destinat dezvoltării economice și sociale a județului Teleorman.
“Care sunt avantajele unui astfel de program?
În primul rând, faptul că ne asigurăm că pe următorul exercițiu financiar, 2027-2033, vom avea o sumă fixă, așa cum a avut și ITI Delta Dunării. Este singura soluție prin care ne asigurăm că putem să investim în zonele care sunt cu potențial în județul nostru.
Un alt avantaj este acela că avem o competiție internă. Nu trebuie să facem față competiției pe care, de multe ori, județul a pierdut-o în fața altor societăți din alte județe. Dacă avem o sumă fixă, ne asigurăm că banii se vor investi aici.
De asemenea, un alt avantaj pe care îl avem este adresabilitatea directă pe potențial și pe problemele pe care le avem și o să vă dau și două exemple ulterior. De asemenea, flexibilitate pe care o avem în acordarea de finanțări nerambursabile și, nu în ultimul rând, și asta îmi doresc foarte tare, pentru că se pare că lipsește într-un județ, după 34 de ani de democrație, implicarea societății civile.
Îmi doresc foarte tare ca în toată această strategie la care vom lucra în perioada următoare, să atragem societatea civilă și să răspundem nevoilor pe care le au. Despre asta cred că este vorba în ceea ce înseamnă abordarea imediat următoare a politicii în județul Teleorman.
Vă spuneam că vă dau doar două exemple de ce este important. În primul rând, dacă avem o sumă fixă cred că putem să nu mai avem un mare 0 în dreptul infrastructurii. Se vorbește de prea mult timp de o autostradă care să lege Alexandria de București, se pare că va veni mai devreme sau mai târziu, dar din ceea ce vorbesc cu agenții economici, se pare că nu este suficient. Trebuie să facem mai mult decât atât. Se vorbește de un drum expres de foarte mult timp care să unească Giurgiu cu Zimnicea, se vorbește de un pod peste Dunăre și alte lucruri.
Cred că dacă vom reuși să trecem prin Guvern cu o astfel de abordare, vom avea sume să punem în practică lucruri pe care le dorește comunitatea de aici. Sigur ca mai este o condiție: la Consiliul Județean să fie cineva care să-și dorească”, a declarat Daniel Constantin, președintele PNL Teleorman.
Printre efectele pozitive ale acestui program, Daniel Constantin a mai subliniat și susținerea agriculturii, amintind că 10% din producția cerealieră a țării provine din Teleorman.
La eveniment au participat Nicolae Ciucă, președintele Senatului și președintele PNL, Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Dorin Cojocaru, președintele APRIL, și, prin intermediul unei intervenții video, Dragoș Anastasiu, președintele Grupului Eurolines România.
În discursul său, Nicolae Ciucă a subliniat importanța unei administrații locale apropiate de cetățeni: “Fiți primarii cetățenilor, nu ai clădirilor. Deschideți-le ușa atât la casă, cât și la birou și stați de vorbă cu ei. Trebuie să realizăm legătura între administrația locală, mediul de afaceri și instituțiile de învățământ”.
Adrian Veștea a adăugat: “Să știți că peste tot unde administrația locală este condusă de primari liberali sau de președinți de Consilii Județene liberali, lucrurile se văd”.
Evenimentul a marcat un moment important pentru comunitatea locală din Teleorman, demonstrând angajamentul PNL de a susține dezvoltarea județului prin inițiative concrete și colaborări strânse între administrația locală, mediul de afaceri și societatea civilă.
Totodată, în cadrul unui interviu acordat publicației noastre, președintele PNL Teleorman, a vorbit despre modul în care s-a desfășurat campania electorală pentru alegerile din 9 iunie, precum și despre așteptările pe care le are în privința rezultatului alegerilor.
– Domnule Constantin, suntem în ultima săptămână a acestei campanii electorale. Duminică, teleormănenii vor decide în ce direcție se va îndrepta județul pentru următorii patru ani. Cum percepeți starea de spirit a oamenilor?
– Eu simt că, în rândul locuitorilor din județul Teleorman, se simte o nevoie acută de schimbare. Am parcurs județul în această campanie electorală, am fost alături de candidații noștri la aproape fiecare primărie. Peste tot, am avut aceeași impresie: județul Teleorman este un județ care stagnează de mai bine de 30 de ani. Iar acest lucru se vede în satele și comunele unde nu există apă curentă și canalizare, se vede acolo unde infrastructura lipsește cu desăvârșire, se vede în nivelul scăzut al salariilor. Nu este posibil ca teleormănenii să fie plătiți cu salarii mai mici cu câteva sute de lei față de locuitorii din alte județe.
– Ce soluții aveți pentru remedierea acestor deficiențe?
– Avem atâtea exemple de localități și județe conduse de liberali unde nivelul de trai este crescut față de cel din județul nostru. Atragerea de investitori este una dintre cele mai fezabile soluții. Dacă vrem să dezvoltăm județul acesta, eu cred că proiectele de dreapta, care aduc investiții, care atrag oameni în jurul lor sunt cele mai potrivite. Și pentru asta mă voi lupta, să avem o administrație, și la nivel de județ, și la nivel de municipiu, de oraș, de comună, care să fie favorabilă reducerii șomajului, atragerii de investiții, dezvoltării, până la urmă, creșterii nivelului de trai.
– Ce așteptări aveți în privința rezultatului alegerilor?
– Singurul partid istoric din România nu are cum să nu aibă așteptări mari. Iar
argumentele mele vin și din faptul că mă uit pe cifre și aș fi crezut că aici, într-un județ care a fost condus de o anumită culoare mai bine de 30 de ani, cu oameni care au fost reprezentativi pentru acest partid la nivel national, să văd finanțări mai mari, să văd fonduri europene aduse într-un procent mai mare. În schimb, Teleorman este printre ultimele locuri, dacă vă uitați pe ce înseamnă șomajul, este printre primele locuri și lucrul acesta cred că trebuie corectat. Pentru mine a fost o surpriză neplăcută și, tocmai de aceea, lucrurile acestea mă motivează, mai ales că vorbim de un județ în care 67% din populație este în mediul rural. Pregătirea mea știți că este în agricultură, sunt inginer zootehnist, am fost director general la APIA, am fost ministru la Agricultură, ca atare, m-am adresat foarte mult și mediului rural, dar, împreună cu echipa de aici, am venit și cu proiecte pentru mediul urban, pentru că și acolo, la fel, am fost surprins. Noi ne dorim ca lucrurile să se schimbe, să implementăm proiecte care să le ușureze oamenilor viața, să aducem niște investiții ca să reducem șomajul și să punem în valoare această resursă extraordinară pe care o are județul, și anume agricultura.
(Comandat de PNL Teleorman – Publicat de SC Tele Media Pres SRL – CMF 21240015)