Dispozitivul a fost promovat cu ajutorul Asociației Militarilor Veterani și Veterani cu Dizabilități – Filiala Brașov și expus în cadrul expoziției “Black Sea Defense and Aerospace – BSDA”.
Expozanți: Iancu Ionel din Alexandria, Iancu Florin Alexandru, Plt. Adj. Rtr. Scutelnicu Anton Dănuț din Brașov, Nicolescu Tudor George.
Expoziția a fost dedicată tehnicii și sistemelor de apărare și securitate, și a fost deschisă între 22 – 24 mai 2024 pe platforma Romaero Băneasa – București. La expoziție au participat cca 400 firme de specialitate din 55 de țări.
Dacă în primele două zile ale expoziției au avut acces doar specialiștii din domeniu, pe 24 mai, publicul larg s-a bucurat de acces liber pentru a admira avioane (între care și F35), elicoptere, drone, sisteme de rachete (între care și Patriot), tancuri (între care și M1A2 Abrams), roboții militari, radare, mitraliere, pistoale, echipamente de protecție etc.
Dintre caracteristicile tehnice ale dispozitivului de căutare și salvare victime căzute în fântâni, puțuri și foraje – Julien amintim: poate explora până la adâncimea de 30 de metri cu posibilitatea de avansare; intervenția se execută în aproximativ 30-40 minute de la ajungerea la locul incidentului; are proprietatea de a asigura victimei oxigen, la nevoie; proprietățile tehnice și mecanice asigură colaborarea cu victima dacă aceasta este cooperantă; toate informațiile sunt recepționate de către șeful de echipă în cască și monitor; nacela salvatoare cântărește 13 kilograme și are diametrul 28 de centimetri, având în vedere că fântânile cu tuburi au diametrul de 30 de centimetri; poate explora în apă cu adâncime de până la 1 metru. Surse de alimentare: 220 V curent alternativ/ 12 V curent continuu. Echipa de salvare trebuie să fie alcătuită din: șef de echipă care este operator la pupitru de comandă și coordonează toate mișcările și activitățile pentru salvarea victimei; manevrant nacelă de explorare; 2 manevranți segmente de avansare a nacelei; manevrant cordelină de siguranță; La nevoie, în raport de complexitatea intervenției, șeful de echipă poate suplimenta numărul de membri din componența echipei.
Am aflat, din discuțiile cu aceștia, că inventatorii au participat la această expoziție internațională cu speranța că vor găsi sprijin pentru realizarea proiectelor la scară mai largă, pentru utilitate publică, după mai multe încercări pe plan intern neconcretizate până în prezent. Dl. Iancu Ionel a mai inventat și simulatorul de tragere cu armamentul de infanterie și aruncătorul de grenade antitanc portativ – AG7. (prof. Cătălin Ionuț Florea)