× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Lipsurile de la UPU – Medic: „S-a depășit de mult orice limită a burnout-ului”

Liber in Teleorman • 10-09-2022, 10:00:10 • 366 vizualizari
 

Întreg sistemul de sănătate se confruntă în fiecare zi cu multele lui probleme. Toată lumea știe că lipsesc medici, asistente, medicamente, aparatură și că e nevoie urgentă de bani, de implicare și de un management bun să fie rezolvate multiplele deficiențe. Situația este gravă și la Spitalul de Urgență din Alexandria. Putem vedea radiografia sistemului prin ochii cuiva care trece zi de zi prin toate lipsurile.

„Situația medicului din „camera de gardă” a fost, este și va fi intens dezbătută. Cel puțin din când în când, mai ales când se întâmplă câte o nenorocire. Ba bătut, ba înjurat, aproape nicodată apreciat. Pentru că zilnic trebuie să facă față unui număr imposibil de pacienți și de… situații. Spitalele, după orânduirea lor actuală, legislativ vorbind, au o „cameră de gardă”. Vorbind particular în acest județ, există 4 asemenea încăperi și un UPU-la spitalul județean. „Dotările” constau, de obicei, în doi medici de gardă-internist și chirurg, „ceva” asistente și NICIUN mijloc de investigare a bolnavului, nu de puține ori critic, ajuns în aceste unități spitalicești. La UPU de la „spitalul mare”, „spitalul morții”, spitalul județean din Alexandria, există un medic specialist de urgență, câteodată doi, care, printr-un efort continuu, perpetuu, care a depășit de mult orice limită a burnout-ului, împreună cu o mână de asistente, brancardieri și infirmiere încearcă să facă față, zi de zi, valului de bolnavi trimiși de pretutindeni din județ sau prezentați, per se, la unitate (o medie de 150-200 de bolnavi pe 24h). 1. Gardă de radiologie nu există vreo 7-10 zile din 30. 2. Gărzile de specialitate medicală sunt susținute cu brava participare a unor medici oncologi, diabetologi, nefrologi, puși în fața unor patologii care de multe ori le depăsesc curricula de pregătire în specialitate. 3. Gărzile de ATI sunt menținute de 4, maxim 5 colegi, singuri atât la anestezie, cât și terapie intensivă.

5. Specialităti precum oftalmologie, orl, urologie, gastroenterologie nu se pot găsi decât dimineața, deși, mai ales toată patologia gastro-hemoragii digestive, anemii severe, etc este trimisă la SJU. 6. Ce neurochirurgie, chirurgie plastică, ortopedie pediatrică… par fantezii SF. Și să vezi situație când nu e radiolog de gardă, iar ortopedul de adulți refuză consultul copiilor cu traumatism…. Toate astea se petrec într-un județ unde medic la ambulanță este tot unul, în tot județul și nu mereu (vreo 7 zile pauză pe lună), unde populația este îmbătrânită și neglijată medical, unde medicina de familie abia răsuflă (medici de familie puțini, mulți pensionari), însă unde există 7-8 centre de permanența-cu eficiența spre 0, unde se construiesc clădiri de spital goale, unde pacienții efectiv nu au soluții. Știu ați mai auzit sau citit lucrurile astea aici. Au rămas tot așa. De aproape 10 ani…. Rafila, Arafat, Gâdea, Pîrvulescu, Dobre, ce ziceți domnilor?! Tutto bene?!”, a transmis medicul Cătălin Dumitrașcu.

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Liber in Teleorman » Articole Liber in Teleorman »
 
Lipsurile Depășit Limită Burnout-ului