× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Luna internațională de conștientizare despre cancerul de sân

Ziarul Mara • 10-10-2023, 10:00:21 • 106 vizualizari
 

Ministerul Sănătății, cu sprijinul Institutului Național de Sănătate Publică și al direcțiilor de sănătate publică județene desfășoară pe parcursul lunii octombrie 2023 activități de informare, educare și conștientizare, în cadrul Campaniei „Luna internațională de conștientizare despre cancerul de sân”.

Direcția de Sănătate Publică Teleorman, în parteneriat cu cabinetele de medicină de familie și cabinetele de medicină școlară, spitale, policlinici, ambulatorii de specialitate, instituții de ocrotire medico-socială, mass-media locală, organizații non-guvernamentale (Crucea Roșie județeană), autoritățile publice locale și rețeaua de asistență medicală comunitară desfășoară pe parcursul lunii octombrie 2023 activități de informare, educare și comunicare în cadrul campaniei „Luna internațională de conștientizare despre cancerul de sân”.

Luna de conștientizare cu privire la cancerul de sân, celebrată în octombrie în fiecare an, aduce în atenție cancerul mamar, patologie care poate să apară la femeile de orice vârstă, chiar dacă nu au niciun factor se risc.

Cel mai mare număr de cazuri se înregistrează în rândul femeilor în vârsta între 50 şi 69 ani.

Conform statisticilor, aproximativ 11.43% dintre cazurile de cancer de sân din Europa apar la femei cu vârsta sub 44 de ani; 54% apar la vârsta de 45-69 de ani, iar restul cazurilor la femeile peste această vârstă.

Riscul de apariție a bolii este reprezentat de: gen (simplul fapt de a fi femeie), înaintarea în vârstă, obezitate, consum de alcool, antecedentele familiale de cancer de sân, antecedentele de expunere la radiații, vârsta la care a debutat menstruația și vârsta la prima sarcină, consumul de tutun și terapia hormonală postmenopauză.

Incidența cancerului crește cu vârsta, odată cu creșterea riscurilor pentru anumite tipuri de cancer, la care se adaugă mecanismele de reparare celulară care tind să fie mai puțin eficiente pe măsură ce o persoană îmbătrânește.

Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 10 milioane de decese în 2020.Cele mai frecvente cancere sunt cancerele de sân, plămân, colon și rect și prostată.

Conform datelor Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la nivel mondial, în 2020, pentru prima dată, cancerul de sân cu peste 2.26 milioane de cazuri (11,7%) a devenit cel mai frecvent tip de cancer depăşind cancerul pulmonar (2,20 milioane, 11,4%). În 2020 s-au înregistrat 685.000 decese prin cancer de sân.

La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer de sân în ultimii 5 ani, ceea ce îl face cel mai răspândit cancer din lume. La nivel global, la femei, există mai mulți ani de viață pierduți, ajustați în funcție de dizabilitate (DALY) datorită cancerului de sân decât orice alt tip de cancer.

În Europa, potrivit Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului, în 2020, cancerul de sân a reprezentat cel mai frecvent tip de cancer la femei din regiunea OMS Europa (531.086 cazuri noi,12.1% din toate cazurile noi de cancer diagnosticate în Europa).

Conform Eurostat, numărul deceselor prin cancer de sân a crescut în perioada 2012-2020 cu 6.14%.

România a înregistrat în această perioadă o creștere de 10.75% a cazurilor de cancer de sân. În 2020, în UE, cancerul de sân a dus la un număr de decese de aproximativ 91826, cu o mortalitate standardizată în funcție de vârstă de 14.8‰oo.

În România, în 2020, potrivit Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului, s-au înregistrat: 12085 cazuri noi de cancer de sân; 3918 decese prin cancer de sân.

În perioada 2011‐2020, incidenţa cancerului de sân a scăzut de la 57,5000 femei în 2011, la 54,1‰00 femei în 2020.

Incidența prin cancer mamar la femei, în anul 2020, pe medii, a fost mult mai mare în urban (63,3‰00 femei) decât în rural (42,6‰00 femei) și față de media pe total țară (54,1‰00 femei).

Analizând în dinamică mortalitatea prin tumora malignă a sânului la femei, în perioada 2011‐2020, se constată un trend ușor ascendent, de la 27,2‰00 femei în 2011, la 30,7‰00 femei în 2020.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă screeningul organizat populational, prin mamografie, adresat populației feminine cu vârste între 50 și 69 ani, pentru că în acest interval de vârstă incidența este cea mai mare.

Campania încurajează femeile cu vârste peste 40 de ani, să discute cu medicii despre factorii de risc proprii faţă de cancerul mamar.

Aproximativ 1/3 din decesele cauzate de cancer se datorează consumului de tutun, indicelui de masă corporală ridicat, consumului de alcool, consumului scăzut de fructe și legume și lipsei de activitate fizică.

Prin adoptarea măsurilor Codului European de Luptă Contra Cancerului, se poate reduce riscul individual de boală, iar la nivel populațional, peste 40% dintre cancere ar putea fi evitate.

Sloganul campaniei este: „Depistează. Tratează. Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”.

Grupurile țintă ale campaniei sunt: femeile cu vârsta 50-69 de ani, profesioniștii din sistemul de sănătate și populația generală.

Campania de Informare Educare Comunicare (IEC) naționala este coordonată metodologic de Ministerul Sănătății prin Institutul Național de Sănătate Publică și este implementată local de Direcția de Sănătate Publică Teleorman prin Compartimentul Evaluarea și Promovarea Sănătății și va cuprinde următoarele activități specifice: infograficul și materialele informative distribuite în social-media; comunicatul de presă și materialele iec. postate pe website-ul DSP Teleorman; materialele informative trimise prin email în rețeaua de asistență medicală primară (cabinete medici de familie, cabinete medicale școlare), rețeaua de asistență medicală comunitară, primăriilor, spitalelor, policlinicilor; activități de informare și distribuire a materialelor iec. în cabinetele medicilor de familie, în cabinetele medicale școlare, spitale, policlinici, primării, instituții publice; intervenții pe această temă în mass-media locală.

Cornelia RĂDULESCU

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Internațională Conștientizare Despre Cancerul