× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Mâna dreaptă a Sfântului Ioan Rusul va fi adusă la Mănăstirea Pantocrator! Vezi aici programul pelerinajulu

Exploziv News 24 • 27-03-2024, 14:00:53 • 54 vizualizari
 
Ioan Rusul este unul dintre cei mai cunoscuți sfinți ai Bisericii Ortodoxe Grecești. Devenind prizonier de război și sclav al unui agă turc, el a devenit faimos și a fost respectat chiar și de către stăpânul său musulman pentru smerenia, statornicia în credință și bunăvoința lui. Moaștele sale sunt nestricate, iar credincioșii creștini le consideră a fi făcătoare de minuni. 

Sfântul Ioan Rusul a început să fie cinstit în România după Revoluția din 1989, când creștinii ortodocși români au putut face pelerinaje în insula Evia și au fost tipărite cărți și broșuri care prezentau viața și minunile sfântului. Mai multe biserici noi sau mai vechi din România au primit hramul Sf. Ioan Rusul, mai ales cele aflate în incinta spitalelor ca urmare a reputației acestui sfânt de tămăduitor al bolnavilor. Pentru a veni în sprijinul credincioșilor, reprezentanții Mănăstirii Pantocrator vor aduce Mâna dreaptă a Sfântului Ioan Rusul, care se păstrează în Sfântul Munte Athos la Mănăstirea Sf. Pantelimon, în perioada 17 – 21 mai, cu prilejul hramului, Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, zi în care este prăznuită și Sfânta Mironosiță Maria Magdalena, ale cărei moaște se păstrează în paraclisul Mănăstirii Pantocrator.

Sfantul Ioan Rusul

Programul liturgic din perioada acestui pelerinaj:

Vineri, 17 Mai

Ora 9.00, întâmpinarea de către poporul drept – credincios a raclei cu mâna dreaptă a Sf. Ioan Rusul și așezarea lor spre închinare într-un baldachin special amenajat la Mănăstirea Pantocrator.

Ora 21.00, conform cu tradiția Mănăstirii Pantocrator, va avea loc în biserica mare, închinată Sf. Ioan Teologul, o slujbă de priveghere compusă din: Slujba Sfântului Maslu, Paraclisul Sf. Ioan Rusul și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Sâmbătă, 18 mai

Ora 9.00, Acatistul Sf. Ioan Rusul și Sfânta Liturghie oficiată la altarul de vară al mănăstirii.

Ora 17.00, Vecernia și Litia săvârșită de către părinții Sfintei Mănăstiri Pantocrator.

Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, 19 Mai, hramul Mănăstirii Pantocrator

Ora 8.30, Acatistul Sf. Maria Magdalena

Ora 9.15, Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de către un sobor de arhierei, în aer liber, la altarul de vară cu hramul Schimbarea la Față.

Ora 18.00, Vecernia.

Luni, 20 Mai

Ora 8.30, Acatistul Sf. Maria Magdalena și Sfânta Liturghie.

Ora 18.00, Vecernia și Litia.

Marti, 21 Mai

Ora 8.30, Acatistul Sf. Împărați Constantin și Elena, urmat de Sfânta Liturghie.

Ora 16.00, Plecarea Sfintelor Moaște.

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Exploziv News 24 » Articole Exploziv News 24 »
 
Dreaptă Sfântului Adusă Mănăstirea Pantocrator Programul Pelerinajulu