× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Maria Stoian, deputat: Parlamentarii PNL modifică Codul Fiscal prin eliminarea supraimpozitării contractelor de muncă cu timp parțial / Comunicat de presă

Ziarul Teleormanul • 12-10-2023, 20:00:11 • 81 vizualizari
 

Alături de colegii din Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare din Camera Deputaților, am avizat favorabil un proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Inițiativa legislativă, elaborată de parlamentarii PNL, a cărei coinițiator sunt, reglementează recalcularea contribuţiilor de asigurări sociale şi de asigurări sociale de sănătate, pentru veniturile obţinute în baza contractelor individuale de muncă cu timp parţial.

Modificarea Codului Fiscal propusă în acest sens prevede luarea în considerare a venitului efectiv realizat în luna pentru care se datorează asemenea contribuţii, și nu prin raportare la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, așa cum este în prezent.

Proiectul legislativ al PNL este întemeiat pe fundamente concrete, principala motivație fiind enunțată în art. 56 alin.(2) din Constitutia Romaniei: „(2) Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure așezarea justă a sarcinilor fiscale.”

Consider că sistemul fiscal din România trebuie să fie nu doar constituțional, ci și proporțional și echitabil pentru toți cetățenii, principiul constituțional enunțat fiind deja consacrat într-o serie de decizii ale Curtii Constituționale.

În prezent însă, Ordonanța Guvernului nr.16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a introdus o măsură fiscală inechitabilă, respectiv suprafiscalizarea contractelor de muncă cu timp parțial. Această decizie și-a dovedit ineficiența economică și fiscală, consecințele fiind materializate prin scăderea numărului de contracte de muncă cu timp parțial, creșterea evaziunii fiscale, exacerbarea fenomenului muncii la negru, precum și scăderea veniturilor bugetare din contribuțiile de asigurari și din impozitul pe veniturile salariale.

Liberalii doresc astfel să elimine efectele negative provocate economiei de acestă supraimpozitare, baza de calcul pentru contribuțiile de asigurari sociale și de sănătate datorate de către persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial, urmând să fie reprezentată de venitul efectiv realizat, nu prin raportare la salariul minim în vigoare pentru luna respectivă.

Sunt convinsă că proiectul de lege va fi votat și de către Camera Deputaților, în calitate de for decizional, deoarece va avea un impact bugetar pozitiv semnificativ, atât prin creșterea încasărilor din contribuțiile de asigurări și impozitul pe salarii, cât și prin diminuarea cheltuielilor de asistență socială.

Related

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Teleormanul » Articole Ziarul Teleormanul »
 
Stoian Deputat Parlamentarii Modifică Fiscal Eliminarea Supraimpozitării Contractelor Muncă