În anul 2023, a fost lansată în România o nouă acțiune culturală – “Noaptea Muzeelor la Sate”, derivată din cea clasică a “Nopții Muzeelor”. Cea de-a doua ediție a “Nopții Muzeelor la Sate” va avea loc în data de 31 august 2024, iar desfășurătorul evenimentului va păstra logica de promovare și de reprezentare a “Nopții Muzeelor”, coordonată de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România.
Evenimentul se adresează sutelor de muzee și de colecții, private sau de stat, muzeelor vii, caselor memoriale și altor entități culturale și religioase, cu valoare istorică, culturală, educativă sau de patrimoniu, din spațiul rural românesc. Acestea pot fi: reședințe nobiliare, castele și cetăți, biserici fortificate sau de lemn, colecții de artă religioasă care aparțin bisericilor parohiale și mănăstirilor, mori de vânt, de apă sau de hârtie, gospodării tradiționale țărănești conservate in situ sau case bătrânești, centre culturale sau de artă, ateliere de artă tradițională, monumente paleo-creștine, mausolee, situri și rezervații arheologice deschise publicului, puncte gastronomice, fierării, hambare, chiar și centre de pompieri.
La actuala ediție, un astfel de eveniment este organizat în Teleorman, în comuna Plosca, de către Iulian Sîrbu, student la Facultatea de Istoria și Teoria Artei (UNArte), anul 3. Astfel, pe 31 august, va fi organizată o primă ediție a Nopții Muzeelor la sate în casa unde acesta a crescut (locuită acum de părinții săi), în comuna Plosca.
În casa bătrânească construită de Ioniță Sîrbu și Ioana (n. Ganea), în anii ’60, va fi găzduită colecția de artă țărănească “Galeria Kiliman”. Casa este locuită în continuare de Marin și Marilena Sârbu, iar cu ocazia Nopții Muzeelor la Sate vor fi deschise publicului grădina cu trandafiri și livada cu pomi fructiferi și trei încăperi din casă: veranda, sala și camera din față. Obiectele de artă țărănească expuse includ: zestrea familiei (ladă de zestre, macaturi, țesături de interior, scule de prelucrat pieile și instrumentar apicol), chilimuri oltenești și muntenești, copii ale unor hărți vechi, obiecte de lemn, de ceramică și fotografii vechi ale locuitorilor comunei. Va fi expus, de asemenea, un colț cu cărțile scriitorilor originari din Teleorman, iar Geanina Roxana Rizea, autoarea cărții “Punte între generații: comuna Plosca”, va fi prezentă pentru o lectură publică și o sesiune de autografe.
Totodată, Radu Meilă (Nea Rache) va susține un recital la fluier.