× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Ograda Morometilor, primitoare și animată din nou…

Ziarul Mara • 07-11-2023, 10:00:23 • 27 vizualizari
 

Sâmbătă, 4 noiembrie 2023, începând cu ora 11.00, iubitorii de tradiții s-au întâlnit din nou în Ograda lui Moromete din localitatea Talpa Bâscoveni, județul Teleorman.

Vizita în autentica locație pe care regizorul Stere Gulea a ales-o pentru a ecraniza scrierile marelui nostru conjudetean, inegalabilul Marin Preda, a oferit ocazia celor prezenți să se bucure de muzica și dansurile tradiționale din județul Teleorman alături de Nicușor Iordan, Ioan Valeriu Nae (olimpic mondial la nai), Verginica Neagu, Florin Pârlan și mulți alții, alături de artiștii Ansamblului Burnasul, precum și de mâncare cu specific tradițional, realizată din produse naturale cultivate la Talpa.

Au fost nelipsiți și ultimii producători de țesturi din România de la @Testuri pentru pâine pe vatra, care au pregătit demonstrativ pâine la țest.

George Dumitru și țesturile pentru facut pâine și-au inceput povestea în anul 2012, în comuna teleormaneană Beuca, când țestul bunicii s-a spart și a trebuit să facă altul. Atunci, cu încă două bătrane din sat, George a confecționat mai multe țesturi. O parte din ele le-au folosit acasă, iar restul a încercat să le vandă, devenind astfel primul care a comercializat acest produs. Vestea s-a dus repede și telefoanele au continuat să sune.

Astfel, din 2013 George a început să facă testuri și pentru altii, iar astăzi, la peste 10 ani de activitate, se poate mândri cu următoarele realizări: este primul teleormănean care a ajuns pe platforma NETFLIX, fiind promovat de însuși celebrul jurnalist britanic Charlie Ottley; a câștigat emisiunea “Alege Rețeta Națională”, emisiune jurizată de Horia Varlan și difuzată pe postul Prima TV, o parte din emisiune fiind filmată tot la Talpa, în Ograda lui Moromete; a participat la emisiunea “Imperiul Leilor”, la PROTV unde i s-a promis finantare în valoare de 100.000 pentru deschiderea unei brutării; țesturile făcute de el au ajuns la persoane importante dintre care amintim: regele Charles al III-lea, Petre Daea, Daniez Buzdugan, Gelu Voicu, Rodica Mitran; a fost prezent in multe apariții media: albumul “Dor de Rost”, Cartea “In jurul Focului”, emisiunea Vatra Luminoasă la Radio Romania Actualități etc.

Au fost prezenți și Nicoleta și Ion Mitroi, din Măldăeni, conjudeteni de-ai noștri, care au transformat lucrul cu ceramica de Cucuteni într-un stil de viață. Acum aproape două decenii și-au descoperit pasiunea, iar de atunci confecționează neîncetat fel de fel de produse, printre care și bijuterii. Le place să transmită mai departe acest meșteșug și următoarelor generații, astfel că sunt o prezență frecventă și in Ograda lui Moromete.

A fost voie bună, cântec, autenticitate… A fost o atmosferă impresionantă, imposibil de uitat, de care ne vom aminti cu drag, în asteptarea unei noi invitatii în faimoasa Ogradă a lui Moromete, unde vin oaspeți din toată țara să ne cunoască și să se bucure de ospitalitatea și de modul de viață al teleormănenilor.

Cornelia RĂDULESCU

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Ograda Morometilor Primitoare Animată Nou…