× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Operațiunea “Fum dens” * Cea mai mare captură de țigarete din contrabandă

Ziarul Mara • 23-09-2023, 10:00:18 • 68 vizualizari
 

Într-o operațiune meticulos coordonată, Poliția Română și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T) au realizat una dintre cele mai impresionante capturi de țigarete provenite din contrabandă din istoria României. Aproximativ 10 milioane de țigarete au fost confiscate în urma a 33 de percheziții domiciliare desfășurate în județele Suceava, Hunedoara, Maramureș, Teleorman, Dolj și Timiș.

La finele anului 2022, pe teritoriul României, a luat naștere o rețea complexă de criminalitate organizată transfrontalieră. Această rețea, formată din cetățeni ucraineni și români, și-a specializat activitățile în contrabanda cu țigarete. Operațiunea a avut un caracter internațional, având arie de acțiune pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Contrabandiștii au dezvoltat metode ingenioase pentru a evita d etectarea autorităților. În principal, aceștia încărcau țigaretele în autotrenuri aparținând unor societăți de transport controlate de segmentul extern al grupării, cetățeni ucraineni. Pentru a evita suspiciuni, țigaretele erau ascunse în alte categorii de mărfuri, cum ar fi bomboane sau dulciuri. După ce erau introduse în România, țigaretele erau transportate către depozite intermediare, unde membrii grupării se ocupau de redistribuirea lor în alte vehicule pentru livrare clienților.

Pentru a introduce țigaretele în România, contrabandiștii foloseau puncte de trecere a frontierei din județele Suceava și Tulcea. Acolo, țigaretele erau prezentate fie ca import legal sub paravanul altor mărfuri, fie ca tranzit către țări din afara spațiului comunitar. Aceste rute complicate și deschise, atent orchestrate de grup, au permis contrabandiștilor să evite în mare măsură supravegherea autorităților de frontieră.

Segmentul intern al grupului infracțional, format din cetățeni români, avea un rol crucial în operațiunile de contrabandă. Aceștia identificau și puneau la dispoziție spații necesare pentru transbordarea țigaretelor din vehicule și pentru depozitarea temporară a acestora în condiții de maximă securitate. De asemenea, erau responsabili cu identificarea clienților cu potențial de distribuție semnificativă pe teritoriul României.

Operațiunea de destructurare a acestei rețele complexe de contrabandă a fost coordonată cu precizie de Poliția Română și D.I.I.C.O.T. și a implicat 33 de percheziții domiciliare efectuate în mai multe județe. Perchezițiile au dus la confiscarea a aproximativ 10 milioane de țigarete provenite din contrabandă, reprezentând o lovitură semnificativă dată rețelei.

Operațiunea “Fum dens” a beneficiat de sprijinul unor brigăzi de combatere a criminalității organizate din Iași, Bacău, Alba-Iulia, Timișoara, precum și de servicii de combatere a criminalității organizate din Teleorman, Maramureș și Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din Dolj. Autoritatea Vamală Română a fost implicată pentru a asigura monitorizarea traficului de mărfuri la frontierele țării.

Operațiunea a fost realizată cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română și a Biroului Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. Pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Confiscarea masivă de țigarete provenite din contrabandă în această operațiune reprezintă un pas semnificativ în lupta autorităților române împotriva criminalității transfrontaliere și contrabandei cu produse accizabile. Persoanele implicate vor fi audiate la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală în timpul anchetei, desfășurată cu respectarea strictă a legii.

Această captură impresionantă de țigarete este o dovadă a angajamentului autorităților române de a combate cu hotărâre infracțiunile de contrabandă și de a proteja economia legală a țării.

Claudiu DUMITRACHE

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Operațiunea Captură țigarete Contrabandă