× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Personalitatea lunii august în exponate: Marin Preda

Ziarul Mara • 07-08-2023, 10:00:22 • 126 vizualizari
 

Academicianul Eugen Simion a spus că „merită să fii critic literar într-o literatură în care există Marin Preda”, arătând astfel valoarea titanului născut pe plaiurile noastre teleormănene, în urmă cu 101 ani.

În luna august, Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman, instituție subordonată Consiliului Județean Teleorman, aduce în atenția publicului viața și opera scriitorului teleormănean Marin Preda, prin expoziția colecționarului Teodor Nicolae Săceanu.

Scriitorul român s-a născut pe 5 august 1922 la Siliștea-Gumești, județul Teleorman. A urmat școala primară din satul natal, continuându-și studiile la școala din Abrud, apoi la cea din Cristur-Odorhei. La terminarea studiilor a devenit corector la revista „Timpul”, în paginile căreia a debutat cu schița „Pârlitu”.

A publicat la diverse ziare și reviste schițele și povestirile „Strigoaica”, „Salcâmul”, „Calul”, „Noaptea”, „La câmp” și a frecventat cenaclul „Sburătorul”, condus de criticul Eugen Lovinescu.

Marin Preda a debutat editorial în anul 1948, cu volumul „Întâlnirea din pământuri”.

Primul volum al romanului „Moromeții” a fost publicat în 1955, iar al doilea, în 1967. Alte romane scrise de Marin Preda sunt „Risipitorii”, „Intrusul”, „Marele singuratic”, „Viața ca o pradă”, „Delirul”, „Cel mai iubit dintre pământeni”.

În colaborare cu Nicolae Gane, Marin Preda a tradus romanul „Ciuma” de Albert Camus și „Demonii” de Fiodor Dostoievski.

În anul 1956 i-a fost decernat Premiul de Stat pentru romanul „Moromeții”, iar în 1971 a primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru romanul „Marele singuratic”.

Marin Preda a fost corector la „România Liberă” și redactor la revista „Viața Românească”. În anul 1970 a fost numit director al editurii Cartea Românească, iar din 1968 a fost vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor. A fost ales membru corespondent al Academiei Romane în 1974 și deputat în Marea Adunare Națională în 1980.

Marin Preda s-a stins din viată pe 16 mai 1980, la Mogoșoaia.

Exponatele din colecția Teodor Nicolae Săceanu constau în: materiale documentare, o medalie cu romancierul Marin Preda și o invitație la premierea piesei de teatru „Tinerețea lui Moromete”.

Cornelia RĂDULESCU

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Personalitatea August Exponate