× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 
alege dreapta unita

Primăria Călinești, singura din țară care întocmește dosare pentru ajutor social fără să știe beneficiarii

Ziarul Contrapunct • 22-04-2024, 20:00:15 • 51 vizualizari
 
alege dreapta unita

Este o realitate faptul că primarul Haită din Călinești a reușit să atragă fonduri însumând 169 milioane lei pentru modernizarea comunei. Cea mai importantă investiție este proiectul de apă și canalizare. Însă nimeni nu spune adevărul în legătură cu acest proiect. S-a realizat, s-a semnat recepția lui, însă sistemul de canalizare este nefuncțional. Majoritatea locuitorilor afirmă că primăria le-a spus că se pot racorda singuri la canalizare, fără probleme. Unii au făcut-o, alții nu. Însă cei care s-au racordat beneficiază de canalizare. Culmea este că stația de epurare NU FUNCȚIONEAZĂ. Pompele din satul Copăceanca și dacă ar tura motoarele la maxim, nu ar putea face față să trimită pe o distanță de 7 km de văi și dealuri toate dejecțiile spre stația de epurare. În consecință, primarul a stabilit că este mai rentabil să nu pornească pompele și statia de epurare, pentru că atunci când dă pe răscoale rahatul, îl vidanjează cu personalul de la primărie și ,, îngrasă ,, terenurile de la marginea satului.

 

Miliarde de lei vechi cheltuiți pe studii de fezabilitate și reabilitări

Reabilitare moderată clădire publică parter- cumpărare directă MIRANO CONSTRUCT SRL – 590.855,33 în 14 iulie 2023
Lucrări de întreținere periodică a drumurilor comunale- cumpărare directă ADI ALI TRANS SRL- 377.145,66 LEI în 10 octombrie 2023
Refacere suprafață de joc la teren sportiv- cumpărare directă MIRANO CONSTRUCT SRL- 171.048,90 în 23 mai 2023
Elaborare proiect tehnic de împădurire în cadrul PNNR, comuna Călinești- OLIVIA DUAL SRL- 167.575,70 LEI în 4 mai 2023
Lucrări de reparații vestiare baze sportive Călinești și Copăceanca -ACTUAL ART CONCEPT SRL- 150.685,60 LEI în 8 sept 2021
Studiu de fezabilitate – Construire de locuințe sociale și de necesitate-QUATTRO EXPERT CONSULTING SRL-135.000 LEI în 26 februarie 2024
Studii fezabilitate Centru de zi pentru seniori- ORFINI BELL SRL- 200.000 LEI în 11 marie 2024
Miliarde de lei vechi, cheltuiți pe studii de fezabilitate și pe reabilitări. De exemplu, în satul Copăceanca, a fost ,,nevoit,, să reabiliteze vestiarele de la terenul de fotbal, unde nu practică nimeni acest sport cu aproape un miliard.
Nimeni nu contestă atragerea fondurilor la primăria Călinești, însă comuna, în ciuda asfaltării, arată jalnic. Proiectele, după cum vorbesc oamenii din localitate l-au ajutat mai mult pe primar și familia lui să se dezvolte. Toate firmele care au primit încredințare directă pentru diverse lucrări sau prestări servicii de la primăria Călinești sunt ori cu dedicație, ori prieteni ai primarului Haită.

A pornit de jos și a avut noroc la bani

Să revenim în anul 2004, atunci când Gabi Haită își anunța candidatura la primăria Călinești din partea PSD. Acesta era pe vremea aceea angajat civil la o unitate militară, unde îngrijea de stupii unității. Acasă avea o presă de ulei și conform declarației de avere, 12 ha de teren agricol. Cu ,, norocul,, acelor vremuri, ajunge primar. Și de atunci și până în zilele noastre, nu l-a mai reținut nimic să construiască o feudă în Călinești. Ușor ușor, firma familiei sale a reușit să adune contracte de arendă, să beneficieze în mod direct de terenurile primăriei. În prezent, firma fiului are concesionată pe 50 de ani o suprafață de 34 de ha din terenul de rezervă al primăriei.

Oamenii nu uită o întâmplare …

Circulă prin localitate o poveste, precum că în urma cu câțiva ani, în strânsă colaborare cu o firmă parteneră de afaceri a firmei familiei, un om de afaceri din localitate a fost ,,ajutat,, să ajungă la închisoare. Această persoană, Viorel Ababei, prin societatea sa agricolă, lucra 800 ha de teren, contracte de arendă dar și terenurile fostului boier. Aranjamentul a fost ca această persoană să fie ,,eliminată,, de pe piață. Executorul judecătoresc i-a vândut utilajele agricole pe sume derizorii, iar societatea agricolă a familiei primarului a preluat contractele de arendă. Și fiindcă primarul Haită este atent la orice oportunitate, după această întâmplare, cumpără de la urmașii fostului boier, aproape 7 ha de teren la intrare în comuna pe care o păstorește. Actualmente pe aceste terenuri are ferma și activează firma fiului său.
Trebuie să amintim că familia Haită mai are și o fermă de oi. Orice teren extravilan sau intravilan care apare de vânzare, familia Haită este cumpărătorul. Din 2004 si până în prezent afacerile acestui primar au explodat. Se autointitulează procuror în fața cetățenilor și le explică faptul că are facultate și putere.

Dosare de ajutor social obligat-forțat!

Zilele trecute și-a anunțat candidatura la primărie, cu fast și cu personalități de la județ. Ceea ce nu știu acestea, este că primarul Haită cu câteva zile mai inainte, a chemat pe unii cetățeni la primărie, unde li s-au solicitat documente personale. Persoanele implicate fiind curioase de această cerere, au aflat că li s-au întocmit dosare de ajutor social și trebuie să depună documente la dosar. Mai apoi, în ziua lansării i-a convocat din nou la primărie, fără să li se spună motivul, ca într-un final să fie conduși la căminul cultural unde se anunța candidatura primarului Haită, pentru al 6-lea mandat. Pe raza comunei Călinești, sunt peste 300 de cetățeni care beneficiază de ajutor social. Și ceea ce este hilar în toată această poveste este că persoanele, după ce beau o dușcă, povestesc ce ,,favoruri,, le face domn primar. Astfel, toată localitatea știe și această parte a acțiunilor primarului.
În comuna Călinești, gunoaiele împrejmuie localitatea. Banii se cheltuie acolo unde se primesc ,,indicații,, și ,, dedicații,,. Oamenii de la ajutorul social sunt ,, cinstiți,, sau li se oferă bani să își plătească facturile, odată la 4 ani.


Unii cetățeni, care nu au dosare de ajutor social îl denumesc primarul-teroare, pentru că pe cei care nu e cu el îi amenință și le pune bețe în roate. Faptul că taie și spânzură în comună după bunul plac, impresia că cele peste 300 de persoane de la ajutor social îi sunt datoare cumva, pentru că le oferă dosare pe bandă rulantă și crede cu tărie că și la alegerile din acest an, va avea câștig de cauză ca în urmă cu 4 ani, când cele peste 200 de persoane cu vize de flotant au ales pentru comuna Călinești, primarul.
De această dată, cetățenii comunei Călinești au posibilitatea și le stă în putere să hotărască pentru ei și comuna lor.

 

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Contrapunct » Articole Ziarul Contrapunct »
 
Primăria Călinești Singura țară întocmește Dosare Pentru Ajutor Social Fără Beneficiarii