Autoritățile și instituțiile publice ar putea fi obligate sa răspundă la solicitările cetățenilor in termen de 10 zile de la primirea lor, indiferent daca solutia este favorabila sau nefavorabila. In prezent, timpul de răspuns este de 30 de zile.
Prevederea apare într-un proiect de lege înregistrat in dezbatere la Senat si care prevede că timpul de răspuns de la o autoritate publica nu poate fi mai mare de 10 zile, având în vedere ca în ultima perioada majoritatea petițiilor sunt transmise prin mijloace electronice, iar instituțiile publice, fie ele primarii sau ministere, își desfășoară activitatea cu publicul preponderent online.
“Cetățeanul poate primi un răspuns mult mai rapid astfel încât își poate îndrepta acțiunea către o alta instituție mult mai repede, daca este cazul. Timpul de rezolvare a petițiilor se scurtează, ducând la o mai buna administrare a relatiei cu cetatenii”, se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
Totodată, proiectul de lege prevede si câteva excepții. Astfel, “in cazul in care aspectele sesizate prin petiție necesita o informare si o cercetare mai amănunțită , conducătorul autorității sau instituției publice poate prelungi termenul cu cel mult 10 zile, iar in domeniul energiei si gazelor naturale termenul poate fi prelungit cu cel mult 15 zile, cu notificarea prealabila a petentului”.
Proiectul de lege se afla in dezbatere la Senat și urmează să fie trimis la Camera Deputaților care este for decizional in acest caz.
LEGE privind modificarea Ordonanței nr. 27/2002, privind reglementarea activitatii de soluționare a petițiilor
Articolul 1: Articolul 8, indice 1 se modifica si va avea următorul conținut:
Autoritățile și instituțiile publice sesizate au obligația să comunice petiționarului, în termen de 10 de zile de la data înregistrării petiției, răspunsul, indiferent daca soluția este favorabila sau nefavorabila.
Articolul 2: Articolul 8, indice 2 se modifica si va avea următorul conținut:
Pentru soluționarea petițiilor transmise, potrivit art. 6.1, de la alte autorități sau instituiti publice, termenul de 10 de zile curge de la data înregistrării petiției la autoritatea sau institutia publica competenta.
Articolul 2: Articolul 9, se modifica si va avea următorul conținut:
In situația in care aspectele sesizate prin petiție necesita o informare si o cercetare mai amănunțită, conducătorul autorității sau instituției publice poate prelungi termenul prevăzut la art. 8 cu cel mult 10 zile, iar in domeniul energiei si gazelor naturale, termenul poate fi prelungit cu cel mult 15 de zile, cu notificarea prealabila a patentului.
Mircea OLTEANU
/