× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 
alege dreapta unita

Proiect de lege pentru instituirea zilei de 9 septembrie ca “Ziua Națională a Bunicilor” / Deputatul PNL Maria Stoian, printre inițiatori

Ziarul Teleormanul • 25-04-2024, 14:00:11 • 55 vizualizari
 
alege dreapta unita

Recent, în Senatul României, a fost înregistrată pentru dezbatere o propunere legislativă pentru instituirea zilei de 9 septembrie ca “Ziua Națională a Bunicilor”, demersul fiind inițiat de 38 de parlamentari liberali și unul social-democrat. Printre semnatarii proiectul de lege se regăsește și Maria Stoian, deputat liberal de Teleorman.

Inițiatorii consideră că sărbătorirea în țara noastră a unei Zilei naționale a bunicilor în data de 9 septembrie este nu doar binevenită, ci și necesară având în vedere puternicul element de coeziune și stabilitate pe care bunicii îl reprezintă la nivelul familiei, ei fiind liantul dintre prezent și trecutul apropiat, legătura cu moștenirea spirituală și culturală din cadrul unei familiei. Totodată, alegerea datei de 9 septembrie nu este întâmplătoare, în această zi fiind sărbătoriți, în calendarul ortodox, Sfinții Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria și bunicii după trup ai Domnului Iisus Hristos.

În același timp, în expunerea de motive, semnatarii propunerii legislative mai arată că în Europa, o serie de țări – Spania, Belgia, Franța, Estonia, Portugalia, Polonia, Țările de Jos, Italia, Marea Britanie – își cinstesc bunicii în cadrul unei zile dedicate acestora. Data diferă de la o țară la alta, fiind alese lunile iulie, septembrie sau octombrie.

Obiectivele sărbătoririi Zilei naționale a bunicilor sunt: recunoașterea oficială a rolului bunicilor în menținerea unității familiei, în păstrarea și transmiterea către nepoți a moșternirii culturale și spirituale din interiorul familiei; exprimarea aprecierii față de “misiunea” pe care bunicii și-au asumat-o în familie, de liant între generații, factor de păstrare a unității familiei și de educare a copiilor; creșterea gradului de sensibilizare a opiniei publice în legătură cu greutățile și lipsurile cu care se confruntă mulți bunici în actuala societate românească; conștientizarea, la nivelul societății și a factorilor de decizie, a problemelor pe care le întâmpină mulți bunici care își cresc singuri nepoții; atragerea în sărbătorirea Zilei naționale a bunicilor a comunității române din diaspora.

Related

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Teleormanul » Articole Ziarul Teleormanul »
 
Proiect Pentru Instituirea Septembrie Națională Bunicilor Deputatul