× Prima Pagina Alege Orasul Cautare
STIRI ALEXANDRIA

STIRI ALEXANDRIA

 

Raportul Comisiei Europene arată că seceta actuală este foarte gravă

Ziarul Mara • 25-08-2022, 22:00:15 • 20 vizualizari
 

Potrivit celui mai recent raport al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, numit „Secetă în Europa- august 2022”, situația privind seceta rămâne gravă în multe regiuni ale Europei.

Evoluția și impactul secetei prelungite din UE confirmă situația îngrijorătoare din iulie 2022: pe 47% din teritoriul UE încă se îndeplinesc condiții de avertizări meteo, ceea ce înseamnă că precipitațiile au fost mai mici decât de obicei, iar umiditatea solului este deficitară, iar 17% din UE este în stare de alertă, ceea ce înseamnă că și vegetația și culturile prezintă efectele negative ale secetei.

Cumulativ, 64% din Europa se află sub avertizare sau alertă, ceea ce contribuie, de asemenea, la extinderea pe scară largă a zonelor aflate în pericol de incendiu, în întreaga UE.

Căldura și lipsa apei accentuează în mod semnificativ perspectivele negative privind randamentul culturilor de vară, ceea ce se raportează în Buletinul MARS al JRC din august 2022.

Previziunile actuale privind randamentul la nivelul UE pentru porumbul boabe, boabele de soia și floarea-soarelui sunt următoarele: cu 16%, 15% și 12% sub media pe 5 ani.

Deficitul grav de precipitații a afectat aproape toate râurile din întreaga Europă, cu un impact negativ asupra sectorului energetic, atât asupra hidrocentralelor, cât și asupra sistemelor de răcire ale altor tipuri de centrale electrice, precum și asupra transportului fluvial.

Mai multe state membre ale UE au luat măsuri de restricționare a aprovizionării cu apă, deoarece aprovizionarea cu apă încă poate fi compromisă în săptămânile următoare.

În lunile următoare, până în noiembrie 2022, în regiunea euro-mediteraneeană de vest este probabil ca vremea să fie mai caldă și mai uscată decât de obicei.

În ultimele zile, precipitațiile au atenuat condițiile de secetă în unele regiuni ale Europei, dar au adus noi provocări, deoarece, în unele zone, s-au manifestat sub forma unor furtuni severe.

Potrivit experților JRC, seceta actuală pare să fie în continuare cea mai gravă din ultimii cel puțin 500 de ani, iar datele finale de la sfârșitul sezonului vor confirma această evaluare preliminară.

Centrul Comun de Cercetare produce informații în timp real privind seceta prin intermediul observatoarelor european și global ale secetei (EDO și GDO), care fac parte din Serviciul Copernicus de gestionare a situațiilor de urgență (CEMS).

Cornelia RĂDULESCU

 
Facebook WhatsApp Messenger
 
 
Continuare pe Ziarul Mara » Articole Ziarul Mara »
 
Raportul Comisiei Europene Arată Seceta Actuală Foarte Gravă