Pentru ca trecerea în noul an să fie un prilej de bucurie, iar sărbătorirea acestui moment să nu fie umbrită de evenimente nedorite, pompierii teleormăneni recomandă:
– să manifestați prudență maximă la utilizarea sobelor sau a altor echipamente folosite pentru încălzirea locuinței. Să stingeți întotdeauna focul în sobă înainte de culcare și să nu folosiți mijloace de încălzire (sobe, reșouri, calorifere electrice, aeroterme și altele) cu defecțiuni sau improvizații, să nu aprindeți focul în sobe prin utilizarea lichidelor inflamabile. De asemenea, orice mică improvizație la instalația electrică poate conduce la evenimente cu pagube sau chiar cu pierderi de vieți omenești;
– să manifestați o atenție sporită la activitățile copiilor și să nu le permiteți să se joace cu petarde sau artificii. Pe cât de spectaculoase sunt artificiile și petardele, pe atât de periculoase pot fi dacă sunt folosite necorespunzător. Nu puține au fost cazurile când pompierii au acționat pentru acordarea asistenței medicale de urgență persoanelor care au fost rănite de utilizarea mijloacelor pirotehnice.
– nu utilizați artificiile, petardele și alte mijloace pirotehnice în încăperi și spații închise, cu aglomerări de persoane, balcoane, holuri de bloc și pe terase. Astfel de activități se vor desfășura în condițiile legii, în aer liber, la distanțe de siguranță față de oameni, clădiri, arbori și autovehicule.
Totodată, mijloacele pirotehnice se pot achiziționa numai din spații comerciale autorizate, iar utilizarea lor se va realiza cu respectarea instrucțiunilor menționate de producător.
Pentru prevenirea evenimentelor la nivelul unității de pompieri au fost dispuse măsuri privind desfășurarea unor controale de prevenire a situațiilor de urgență la obiectivele din categoria supermarketurilor, structurilor de turism, cazare și alimentație publică, în special acolo unde se vor organiza mese festive cu prilejul Revelionului.
Se vor urmări dotarea cu stingătoare a clădirilor, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice, funcționarea la parametrii optimi a hidranților exteriori și interiori, precum și accesul autospecialelor de stingere în zona clădirilor unde se vor organiza diferite evenimente.
Peste 150 de pompieri teleormăneni vor fi zilnic la datorie pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.
Aceștia sunt pregătiți să intervină pentru salvarea vieții, bunurilor materiale și a mediului înconjurător cu 22 de autospeciale de lucru cu apă și spumă, dintre care șapte cu modul de descarcerare, două autospeciale de intervenție și salvare de la înălțime, opt ambulanțe SMURD, o autospecială de transport personal și victime multiple (ATPVM) și două autospeciale de descarcerare.
Mircea OLTEANU