Acesta a fost mesajul disperat al unui cetățean din municipiul Roșiorii de Vede, azi-noapte, în jurul orei 01.15. Pentru gestionarea acestui eveniment, la fața locului s-au deplasat rapid trei echipaje de pompieri, cu două autospeciale de stingere de mare capacitate și o ambulanță SMURD. Prin dispozitivul de intervenție realizat, salvatorii noștri au reușit să izoleze focul la nivelul unei anexe gospodărești, pe circa 60 mp, unde se aflau o motopompă și circa 500 kg de foc și, totodată, să protejeze casa de locuit din imediata apropiere. Incendiul a fost stins după aproape o oră și jumătate, fiind salvate bunuri materiale de peste 70000 de lei, în timp ce valoarea pagubelor a fost limitată la suma de 8000 de lei. Cauza probabilă a acestui incendiu a fost un scurtcircuit produs la instalația electrică a anexei.
Având în vedere acest eveniment, pompierii militari recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri de prevenire a incendiilor:
Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!
Pe linia prevenirii incendiilor, inspectorii unității noastre au desfășurat șase controale de specialitate la obiectivele din categoria supermarketurilor, structurilor de turism, cazare și alimentație publică din Alexandria și Roșiorii de Vede. Cu această ocazie s-a efectuat și instruirea factorilor de răspundere şi a personalului angajat privind măsurile de prevenire şi stingere a incendiilor ce se impun pentru evitarea producerii unor evenimente care ar putea pune în pericol siguranţa cetăţenilor.
Cu toate că personalul unității noastre a reușit să remedieze mai multe deficiențe constate la construcțiile vizate de controale, au fost nevoiți să aplice și 6 sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 67500 de lei.
Trei amenzi, în cuantum de 60000 de lei, au fost aplicate pentru neobținerea autorizației de securitate la incendiu, două amenzi, în cuantum de 5000 de lei, pentru neîntreținerea iluminatului de siguranță și a hidranților interiori și o amendă de 2500 de lei pentru neînchiderea ușilor rezistente la foc.
Reamintim că pe timpul controalelor, colegii noștri au în vedere respectarea măsurilor privind prevenirea și stingerea incendiilor, constând în dotarea cu stingătoare a clădirilor, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice, funcționarea la parametrii optimi a hidranților exteriori și interiori, precum și accesul autospecialelor de stingere în zona clădirilor unde s-au organizat diferite evenimente. Totodată, pe timpul acțiunilor preventive au fost instruite persoanele responsabile în domeniul P.S.I., atât asupra modalităților de coordonare a evacuării în cazul producerii unor situații de urgență, dar și asupra utilizării mijloacelor de primă intervenție.
Precizăm faptul că activitatea pompierilor se derulează în sprijinul cetățenilor, iar obiectivele prioritare ale instituției noastre sunt orientate spre eficientizarea acțiunilor de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență. Preîntâmpinarea evenimentelor nedorite rămâne dezideratul comun ce poate fi realizat prin dezvoltarea culturii de securitate și responsabilizarea fiecăruia dintre noi.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.